Oružje / - foto: UNSPLASH
05/03/2023 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na Haitiju porast nasilja i trgovine oružjem

Haiti se godinama nalazi u dubokoj ekonomskoj, bezbjednosnoj i političkoj krizi. Tu situaciju je pogoršalo ubistvo predsjednika Jovenela Moiza u julu 2021. godine

Sve više oružja sve većeg kalibra krijumčari se na Haiti u većim količinama, a nasilje dostiže nivo koji nije viđen decenijama, objavljeno je u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN). Pištolji, a ponekad čak i teški mitraljezi "sada se krijumčare u kontekstu brzog pogoršanja bezbjednosti", navela je Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC), prenose agencije.

Haiti se godinama nalazi u dubokoj ekonomskoj, bezbjednosnoj i političkoj krizi. Tu situaciju je pogoršalo ubistvo predsjednika Jovenela Moiza u julu 2021. godine.

Broj zabilježenih ubistava porastao je sa 1.141 u 2019. godini na 2.183 u 2022. godini, a broj kidnapovanja sa 78 na 1.359, pri čemu bande kontrolišu više od polovine nacionalne teritorije, piše u izvještaju u kojem je izraženo "žaljenje zbog uticaja šverca na višestruke krize na Haitiju".

UN su napravile izveštaj na osnovu podataka o povećanju zaplljne vatrenog oružja, izvještaja obaveštajnih službi i odluka pravosudnih organa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:49