/ -
01/10/2022 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naučnici predstavili najnovije dokaze o tečnoj vodi na Marsu

Voda možda vreba ispod južne polarne ledene kape na Marsu, prema novim dokazima objavljenim u časopisu Nature Astronomi

Tamne pruge i drugi površinski uzorci na padinama Crvene planete ukazuju na to da su jezera i okeani postojali prije milijardu godina.

Vjeruje se da je gubitak atmosfere prouzrokovao uklanjanje te površinske tečnosti, ostavljajući Mars suvim i neplodnim.

Osim toga, naučnici vjeruju da na Marsu još uvijek ima vode, iako je „zaključana” u naslagama leda, prenosi sajt The Register.

Međunarodni tim astronoma na čelu sa Univerzitetom u Kembridžu proučavao je detaljne mape Marsove južne polarne ledene kape, napravljene pomoću laserskog visinomera na NASA-inom sada neispravnom satelitu Mars Global Surveior, navodi se u članku objavljenom u četvrtak.

Uspjeli su da pronađu anomaliju na površini ledene kape, gdje je led formirao „uzdignutu klupu“ i obližnju „topografsku depresiju“, karakteristike duge 10-15 kilometara koje ukazuju na tokove tečne vode ispod.

Zatim su pokrenuli kompjuterski model koji je simulirao karakteristike površine ledenih pokrivača, ispod kojih se nalazi voda, i otkrili da su u anomaliji pronađeni proizvodi slične strukture.

Tim vjeruje da Mars i dalje mora da bude geotermalno aktivan da bi proizveo toplotu potrebnu za otapanje ledene kape.

Frensis Bačer, koautor rada i planetarni naučnik sa Univerziteta Šefild u Engleskoj, rekla je da studija sužava uslove koje Mars mora da ima za vodu koje naučnici mogu da traže.

-Tečna voda je esencijalni sastojak za život. Iako to ne znači nužno da život postoji na Marsu- rekla je ona.

-Da bi bila tečna na tako niskim temperaturama, voda ispod Južnog pola možda mora biti zaista slana, što bi otežalo nastanjivanje bilo kakvog mikrobnog života u njoj. Međutim, to daje nadu da je u prošlosti bilo više životnih sredina kada je klima bila manje nemilosrdna- dodaje on

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:32