Njujork / Shutterstock
18/06/2023 u 08:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njujork bukvalno tone pod sopstvenom težinom

Novo istraživanje pokazalo je da Velika jabuka postepeno tone dijelom zbog težine nebodera koji čine njenu čuvenu betonsku džunglu

Ako Njujork nikada ne spava, postoji još jedan razlog za neprospavane noći - grad tone. Novo istraživanje pokazalo je da Velika jabuka postepeno tone dijelom zbog težine nebodera koji čine njenu čuvenu betonsku džunglu. U članku objavljenom ovog mjeseca u časopisu Earth‘s Future, pokušali su da procijene kako ogromna infrastruktura grada utiče na slijeganje zemljišta.

Geolozi su izračunali da više od milion zgrada u Njujorku zajedno stvaraju masu od 762 miliona tona pritiska na tlo. Stručnjaci su zaključili da američki finansijski kapital zato tone prosječnom brzinom od jednog do dva milimetra godišnje. Neki djelovi grada izgrađeni na mekšoj stijeni ili na vještačkim nasipima tonu i do četiri i po milimetra godišnje.

Ali smanjenje broja nebodera neće riješiti problem, rekao je za AFP vodeći autor studije Tom Parsons.

„Primarni uzrok slijeganja u Njujorku i duž većeg dijela istočne obale je tektonski i ne može se zaustaviti“, rekao je geofizičar iz američkog Geološkog zavoda.

Slijeganje tla će pogoršati uticaj porasta nivoa mora uzrokovanog zagrijavanjem i topljenjem glečera. Organizacija Sea Level Rise kaže da je nivo vode oko Njujorka za 22,5 centimetara viši nego što je bio 1950. godine. Gradske vlasti predviđaju da bi okolne vode do 2050. godine mogle da porastu i do 75 centimetara.

Država Njujork troši milijarde dolara na izgradnju morskih zidova, podizanje puteva i poboljšanje odvodnjavanja kako bi ublažila rizike. Ali nižinska područja već su podnijela najveći teret razornih poplava izazvanih intenzivnijim olujama. 

Uragan Sendi 2012. godine ubio je više od 40 Njujorčana, uništio oko 300 domova i ostavio desetine hiljada ljudi bez struje. Uragan Ida 2021. godine odnio je više od 10 života u gradu, a mnogi od njih nisu uspjeli da pobjegnu iz poplavljenih podruma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:49