Vrućina, ljeto, kupanje, visoke temperature, djeca, plaža / - FOTO. UNSPLASH - JANKO FERLIč
25/07/2024 u 21:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Oboren nedeljni rekord: Ponedeljak, 22. jul, najtopliji dan u istoriji

Ponedeljak, 22. jul, bio je u prosjeku najtopliji dan otkako se vrše mjerenja temperature u svijetu, pokazuju preliminarni podaci organizacije Kopernikus, službe EU koji se bavi klimatskim promjenama.

Prema podacima Kopernikusa dnevna globalna prosečna temperatura u ponedeljak je bila 17,15 stepeni Celzijusa, piše Sajens alert (Science alert).

Izmjerena temperatura u ponedeljak je za 0,06 stepeni toplija od one zabilježene prethodnog dana, 21. jula. Prethodna rekordna teperatura izmjerena je godinu dana ranije, prenosi N1.rs.

- To je upravo ono što nam je nauka o klimi rekla da će se dogoditi ako svijet nastavi da sagorjeva ugalj, naftu i gas - rekla je Džojs Kimutai, klimatska naučnica sa Imperijal koledža u Londonu.

Gutereš: Stvar koja ujedinjuje naš podijeljeni svijet, to je da je sve toplije

Dodala je će postajati sve toplije dok ne prestanemo da sagorievamo fosilna goriva i dostignemo nultu emisiju gasova.

Kopernikus, koji koristi satelitske podatke za ažuriranje globalnih temperatura vazduha i mora, je saopštio da su njegove brojke preliminarne i da se konačne vrijednosti mogu veoma malo razlikovati.

Globalno zagrijevanje izaziva sve duže, jače i češće ekstremne vremenske pojave, a ovu godinu obilježile su velike katastrofe širom svijeta, piše Sajens alert.

Istorijske temperature izmjerene su u Aziji, Sjevernoj Americi i Evropi, a mjerenja pokazuju da se Arktik zagrijava mnogo brže od ostalih djelova planete, dok su zimske temperature bile znatno iznad normalnih na Antarktiku.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. avgust 2024 21:05