/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
01/07/2024 u 15:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odbijena amnestija bivšeg katalonskog lidera Pućdemona

Vrhovni sud Španije odbio je da amnestira bivšeg predsjednika separatističke Vlade Katalonije Karlesa Pućdemona koji u izgnanstvu živi od neuspjelog pokušaja odvajanja Katalonije 2017. godine, i zadržao je na snazi nalog za njegovo hapšenje.

U saopštenju sudukazuje da je izdata odluka koja kaže da amnestija nije primenljiva za djelo pronevjere sredstava u slučaju Karlesa Pućdemona i da na snazi ostaje nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za pronevjeru novca, neposlušnost i terorizam.

Španski parlament je 30. maja odobrio Zakonu o amnestiji katalonskih separatista koji su bili upleteni u neuspješni pokušaj proglašenja nezavisnosti 2017. godine.

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore, Puđdemon kandidat

To je bila cijena koju je socijalistički premijer Pedro Sančez morao da plati da ostane na vlasti zahvaljujući podršci dvije katalonske separatističke stranke, čiji je to bio jedan od uslova, prenosi N1.rs.

Cilj zakona bio je da sud odmah počne povlačenje naloga za hapšenje separatista koji su pobjegli iz zemlje, čak i dok se očekuje razmatranja žalbi na taj zakon što može trajati čak i godinama.

Vrhovni sud kaže da se amnestija odnosi na djelo neposlušnosti, ali ne i na djelo pronevjere novca koje se takođe stavlja na teret Pućdemonu i još dvoje separatistsa.

Prema tome nalog za hapšenje ostaje na snazi isključivo zbog pronevjere sredstava, a ne zbog neposlušnosti.

Djelo terorizma za koje je Pućdemon takođe optužen u odvojenom predmetu nije razmatrano ovom odlukom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 15:29