/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE
28/12/2023 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Borelj obećao ukidanje sankcija Kosovu, četiri uslova za formiranje ZSO

Ona je rekla da je u sporazumu navedeno da će na Kosovu postojati “samouprava srpske zajednice” i da je to moguće preko ZSO, ali samo, kako je rekla, uz poštovanje četiri uslova

Predsjednica Vjosa Osmani rekla je da joj je na poslednjem sastanku EU za Zapadni Balkan, šef evropske diplomatije Žozep Borelj obećao ukidanje sankcija Kosovu, prenosi Kosovonline.

Osmani je rekla da od nje niko nije tražio prihvatanje nacrta Zajednice srpskih opština, ali da je zabrinuta u vezi sa nadležnostima koje bi ZSO imala.

Ona je rekla da je u sporazumu navedeno da će na Kosovu postojati “samouprava srpske zajednice” i da je to moguće preko ZSO, ali samo, kako je rekla, uz poštovanje četiri uslova.

Prema njenim riječima prvi uslov je da ZSO bude u skladu sa Ustavom, drugi da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, treći da je poštovanje američkog stave i četvrti poštovanje Mogerinijevog pisma da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja čime se štiti unutrašna funkcinalnost Kosova, rekla je Osmani.

Govoreći o mjerama EU Kosovu, Osmani je rekla da je “tvrdoglavost ponekad zdrava” i da se interesi Kosova moraju tvrdoglavo braniti.

- Takođe se mora izabrati pravi trenutak kada da se koristi ovakva tvrdoglavost. U slučaju da neko od nas zatraži da promjenimo granice, da podijelimo Kosovo ili da defunkcionalizujemo Kosovo, tada moramo tvrdoglavo da branimo svoje pravo da Kosovo ostane funkcionalna, suverena država u sadašnjim granicama, naš Ustav bez obzira sa kim razgovaramo. U slučaju da se od nas traže stvari koje ne ugrožavaju ove vrijednosti i principe ja sam za to da ne pokušavamo biti ili pokazivati se jačima nego što zaista jesmo- rekla je Osmani.

Gostujući u emisiji “Klik” na RTV21, Osmani je navela da je insistirala da se predoči jasan put ka uklanjanju sankcija Kosovu i da je Borelj zadužen da sačini taj predlog nakon čega bi došlo i do formalnog ukidanja mjera EU.

Osmani je rekla da joj je Borelj obećao da se sastaviti takav predlog.

- Očekujemo da taj predlog bude vrlo brzo- kazala je Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:46