/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
06/09/2023 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pentagon objavljuje povjerljive informacije i izvještaj o kineskoj vojnoj moći

Prošlogodišnji izvještaj Pentagona predviđa da će Kina vjerovatno imati zalihe od 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. ako nastavi s trenutnim tempom svog nuklearnog nagomilavanja

Pentagon se nada da će svoj pomno praćen godišnji izvještaj o kineskoj vojnoj modernizaciji i odbrambenoj strategiji objaviti sredinom oktobra, iako bi se vrijeme moglo pomaknuti, prenosi Klix.

Godišnji izvještaj nudi kratak pregled svega, od kineskih nuklearnih snaga do pritiska na Tajvan, samoupravno ostrvo koji Peking vidi kao svoj, a koji iz Pekinga dobiva oštre kritike.

- Bit će to, kao i uvijek, važan dokument i učinit ćemo sve što možemo kako bismo ga učinili dostupnim publici i doista istaknuli što je tu novo. Budući da je to prilično mesnat dokument- rekla je Ely Ratner, pomoćnica američkog sekretara odbrane za indo-pacifičke bezbjednosne poslove.

Prošlogodišnji izvještaj Pentagona predviđa da će Kina vjerovatno imati zalihe od 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. ako nastavi s trenutnim tempom svog nuklearnog nagomilavanja.

Kinesko ministarstvo odbrane odgovorilo je rekavši da SAD "gestikulira i apsurdno nagađa o modernizaciji kineskih nuklearnih snaga".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:06