ФОТО: ТВИТЕР
17/08/2021 u 19:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пентагон убрзава евакуацију са кабулског аеродрома, стигло хиљаду војника

Војна појачања која буду долазила наредних дана ће омогућити да се убрза евакуација тако да буде један лет на сат током наредна 24 часа, рекао је он

САД су појачале данас своје војно присуство на аеродрому у Кабулу да би убрзале евакуацију послије успостављања комуникације између америчких војиника који обезбјеђују писту и талибана који контролишу главни град Авганистана, јављају агенције преносе медији.

Око хиљаду америчких војника стигло је ноћас, а око 800 људи је евакуисано од синоћ, од којих 165 Американаца, рекао је новинарима генерал Ханк Тејлор, званичник америчког генералштаба.

Војна појачања која буду долазила наредних дана ће омогућити да се убрза евакуација тако да буде један лет на сат током наредна 24 часа, рекао је он.

Он је рекао да талибани нијесу ометали операције.

-Нијесмо имали никакве непријатељске интеракције са талибанима, нити било какву пријетњу- рекли су они.

Рекао је и да су авганистански војници, који нијесу капитулирали, успјели да дођу до аеродрома у Кабулу и учествују у операцијама евакуације. Рекао је да има око 600 припадника авганистанских снага који им помажу.

Портпарол Пентагона Джон Кирби рекао је да је директна линија комуникације успостављена између америчке владе и талибана послије састанка у Дохи шефа америчке централне команде Кенета Мекензија са талибанским вођама.

-Наши команданти на аеродрому су у комуникацији са талибанским командантима на терену ван аеродрома-рекао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 18:46