/ FOTO. Vikipedija
07/10/2022 u 15:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pohvale za dodjelu Nobelove nagrade za mir

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je dodjelu Nobelove nagrade za mir predstavnicima civilnog društva u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji

Zvaničnici u Evropi pohvalili su dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za mir aktivistima koji se zalažu za ljudska prava i demokratiju u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini, javljaju agencije rpensoe emdiji.

Norveški premijer Jonas Gar Stjore izjavio je da se nada da su ruske vlasti pročitale opravdanje nagrade za mir i "prihvatile to k' srcu" nakon što je Nobelov komitet dodijelio nagradu za 2022. godinu uhapšenom bjeloruskom aktivisti za ljudska prava Alešu Beljackom, ruskoj grupi Memorijal i ukrajinskoj organizaciji Centar za građanske slobode.

-To šalje signal da je držanje civilnog društva dole zaštita vlastite moći. To se vidi spolja i kritikuje se- rekao je Stjore.

Francuski predsjednik Emanuel Makron bio je među svjetskim liderima koji je pozdravio nobelovce, tvitujući da njihova nagrada "odaje počast nepokolebljivim braniocima ljudskih prava u Evropi".

"Zanatlije mira, znaju da mogu da računaju na podršku Francuske", rekao je francuski lider.

U Parizu, bjeloruska opoziciona liderka u egzilu Svetlana Tihanovska izjavila je da je nagrada "priznanje svim ljudima koji žrtvuju svoju slobodu i živote zarad Bjelorusije".

-Fizički, znate, ova nagrada neće uticati na njihovu situaciju, ali sam sigurna da će uticati na raspoloženja i namjere drugih zemalja da pomognu ljudima koji su iza rešetaka- rekla je ona.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je pobjednicima, tvitujući da je "pravo da se govori istina fundamentalno za slobodna i otvorena društva".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je dodjelu Nobelove nagrade za mir predstavnicima civilnog društva u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:20