Aerodrom, ilustracija / - FOTO: EPA
19/07/2024 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potpuni haos u svijetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Veliki problemi sa komunikacionim sistemima izazvali su probleme širom svijeta.

U Australiji su velike banke, mediji i avio-kompanije pogođeni ovim masovnim problemom u radu IT-a.

Portparol australijskog ministra unutrašnjih poslova rekao je da se čini da je prekid povezan sa problemom u globalnoj firmi za sajberbezbednost Crowdstrike, a državni regulator saopštio je da nema informacija koje bi sugerisale da u pitanju napad.

Ova firma se oglasila i priznala grešku, rekavši da "rade na tome da otklone kvar". 

- Naše trenutne informacije su da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene kompanije - rekli su u saopštenju.

Korisnici društvenih mreža prijavili su redove u prodavnicama, jer je nemoguće plaćati.

Rojters je, pozivajući se na svoje izvore, objavio i da je došlo do prekida rada na Londonskoj berzi, dok su zvaničnici Aljaske rekli da mnogi pozivni centri za hitne slučajeve i pozivni centri koji nisu hitni ne rade kako treba.

ACG: Radimo u uslovima toplotnog udara, putnike ljubazno molimo za razumijevanje

Otkazani letovi širom svijeta

Na aerodromu u Sidneju, informacije su nestale sa tabli sa polascima. U saopštenju za putnike na domaćem terminalu, prevoznik Džetstar je rekao da nisu u mogućnosti da čekiraju putnike ili da ukrcavaju letove. I Virdžin Australija je takođe rekla svojim putnicima da je došlo do "potpunog prekida" letova.

Par sati prije nego što je Australija ozbiljno pogođena ovim problemima, nekoliko aviokompanija u SAD je takođe prijavilo da moraju da prizemlje avione zbog problema u IT odsjeku.

- Svi letovi nekoliko velikih kompanija, uključujući Delta, United i American Airlines obustavljeni su danas zbog problema u komunikaciji - saopštila je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA). 

Takođe, vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Njemačke, Berlinu je zaustavljen danas do 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu (08.00 sati po Griniču), a i svi aerodromi u Španiji prijavili su "incidente" zbog tehničkih problema.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letove. U Španiji je "incident" prijavljen na svim aerodromima, navodi BBC.

Ne radi ni veliki medij Sky News - trenutno emituju stare dokumentarne snimke. 

Prethodno su iz Sidneja rekli da smatraju kako je problem u Microsoft servisima. Zapravo, zvanična objava na Microsoft 365 nalogu na Twitteru je i rekla da "istražuju problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama", ali portparol kompanije je nešto kasnije rekao da je "većina usluga proradila u toku dana".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 03:27