/ - Википедија
19/02/2022 u 09:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протести државних службеника у Порторику

Гомила је била бучна, а демонстранти су носили траспаренте на којима је, између осталог писало "Поштене плате сада!"

Затворене улице у престоници Порторика Сан Хуану, рески звиждуци помијешани са бубњевима и ударањем кашика по лонцима пратили су протесте државних службеника који негодују и захтијевају боље плате и пензије.

Гомила је била бучна, а демонстранти су носили траспаренте на којима је, између осталог писало "Поштене плате сада!", преноси Ројтерс.

То је захтјев који се чује последњих недјеља у Порторику током уличних протеста државних службеника и њихових присталица, охрабрених хиљадама наставника у јавним школама који су почетком фебруара напустили учионице захтијевајући повишице и боље пензије.

Протести су све масовнији и представљају један од највећих изазова за гувернера Педра Пјерлуизија.

- Народ је избацио америчку војску из Вијекеса. Избацили су и гувернера. То можемо (поново) да урадимо - рекао је Абнер Думи, који предаје историју у сјеверном граду Наранџиту.

Законодавци у Порторику су једини запослени у јавном сектору који имају аутоматско повећање плата у складу са растом трошкова живота.

Већина других јавних службеника на овој америчкој територији није добила повећање плата више од деценије, а понеки и двије.

Трошкови живота су порасли, а Порторико је прошао кроз дугу економску кризу и банкрот владе након катастрофалних временских непогода, урагана, земљотреса и пандемије.

Рачуни за струју и воду су готово за 60 одсто већи у Порторику од просјека у САД, намирнице су скупље за 18 одсто него на копну, иако су трошкови здравствене заштите и становања нижи, наводи се у извјештају Завода за статистику Порторика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:27