/ - Фото: Принтскрин
13/06/2022 u 09:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Први премијер предсједника Русије: Путин којег сам познавао био је другачији

Касјанов је рекао да је Путин (69), бивши агент КГБ-а, доласком на власт 2000. године изградио систем заснован на некажњивости и страху

Михаил Касјанов, први премијер руског предсједника Владимира Путина изјавио је данас да ни у својим најгорим ноћним морама није могао да замисли да ће Путин кренути у инвазију на Украјину, преноси Danas.rs.

-Путин којег сам познавао био је другачији- рекао је Касјанов у интервјуу Франс пресу путем видео конференције.

Касјанов, премијер од 2000. до 2004. пре одласка у опозицију, процијенио је да би рат могао да потраје и до двије године, али ипак вјерује да ће Русија једног дана поново кренути "демократским путем".

Бивши Путинов премијер (64), који је радио на зближавању Москве и западних земаља, рекао је да није мислио, као и многи Руси, да ће избити рат.

Додао је да је коначно схватио шта ће се десити три дана прије инвазије, када је Путин сазвао чланове свог Савета безбједности "на добро исценирани састанак који је преносила телевизија".

-Када сам гледао тај састанак руског Савета безбједности, коначно сам схватио да ће бити рата. Познајем те људе и гледајући их, видио сам да Путин више није био исти. Не медицински, већ политички- рекао је Касјанов, којег је 2004. године смјенио Путин.

Он се потом придружио опозицији и постао један од највећих критичара Кремља. Касјанов сада води малу либерлану странку, Партију народне слободе (ПАРНАС).

Касјанов је рекао да је Путин (69), бивши агент КГБ-а, доласком на власт 2000. године изградио систем заснован на некажњивости и страху.

-То су достигнућа система који је, уз Путиново охрабрење као шефа државе, почео да функционише још циничније и окрутније него у каснијим фазама Совјетског савеза. У суштини, то је систем налик КГБ-у заснован на потпуној некажњивости. Јасно је да они не очекују да буду кажњени- оцијенио је Касјанов.

Додао је да је напустио Русију због свог противљења руској офанзиви у Украјини, али је одбио да каже АФП-у у којој се земљи налази, наводећи безбједносне разлоге.

Борис Њемцов, критичар Путина са којим је Касјанов био близак, убијен је у близини Кремља 2015. године. А Алексеј Наваљни, велики противник Кремља, затворен је након што је преживео тровање 2020. године.

Ако падне Украјина, онда ће балтичке земље бити следеће на листи, сматра Касјанов и додаје да је против позива да Украјина прихвати територијалне уступке у замјену за мир.

Касјанов је додао да ће у постпутиновом периоду његов наследник бити по налогу служби безбједности, али да неће моћи дуго да контролише постојећи систем и да ће на крају бити организовани демократски избори.

-Сигуран сам да ће се Русија вратити на пут изградње демократске државе- рекао је Касјанов и додао да ће за "декомунизацију" и "депутинизацију" Русије бити потребно десет година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 22:24