/ - UNSPLASH
03/12/2021 u 11:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пројекти из инвестиционог плана ЕУ почетком 2022.: Стигао предлог за "Руту 2" кроз Албанију и ЦГ

Званичници ЕК најављују да раде "пуном паром” како би напредовали у имплементацији Европског инвестиционог плана за Западни Балкан

Почетком 2022. године, Европска комисија (ЕК) ċе одобрити прве инвестиционе пројекте које Европска унија (ЕУ) уз IPA III (предприступни инструмент), потврђено је из сједишта ЕК јавља Radio Slobodna Evropa.

-Како је објаснио комесар (Оливер) Вархељи, Економски и инвестициони план за Западни Балкан који би могао да мобилише до 30 милијарди еура бесповратних средстава и зајмова у наредних седам година, допринијец́е остваривању Глобалне стратегије у овом региону, што је приоритет за ЕУ- изјавила је Ана Писонеро, портпаролка Европске комисије.

Глобал Гатеwаy или “Глобални Пут” је нова стратегија коју је представила недавно Европска комисија, а која има за циљ јачање дигиталних, чистих и сигурних веза у дигиталном, енергетском и транспортном сектору и јачање здравствених, образовних и истраживачких система широм свијета.

Глобал Гатеwаy се надограђује на Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је усвојен прошле године, наводе у Бриселу.

-Овај програм, између осталог, идентификује кључне водец́и инфраструктурне пројекте које су предложили наши партнери у региону и који би могли имати кључни трансформациони утицај, а такође ц́е помоц́и да се они приближе Унији, стварањем веза унутар региона и са ЕУ- констатују у Бриселу.

Овај план укључује транспортну повезаност у жељезничком и друмском саобрац́ају у циљу повезивања свих главних градова у региону међусобно и са ЕУ.

Из ЕК је потврђено за Радио Слободна Европа да је из држава Западног Балкана веċ пристигло низ приједлога пројеката у складу са приоритетима постављеним у Европском инвестиционом плану.

Ради се, како се каже од транспортним пројектима, који се планирају да повежу релевантне коридоре у региону Западног Балкана (Коридори Вц у Босни и Херцеговини, Кс и Ксц у Србији, Коридор ВИИИ у Сјеверној Македонији, Рута 2 у Албанији и Црној Гори те Рута 7 на Косову).

Званичници ЕК најављују да раде "пуном паром” како би напредовали у имплементацији Европског инвестиционог плана за Западни Балкан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:15