Photo by Christian Lue on Unsplash / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
20/09/2022 u 14:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rot: EU prokockala puno vremena na Balkanu

Rot je u autorskom tekstu za dnevnik Cajt naglasio da Evropa mora odlučnim koracima da pokaže da je saradnja sa liberalnim demokratijama puno atraktivnija i održivija od saradnje sa autoritarnim režimima

Evropska unija je na Zapadnom Balkanu prokockala puno vremena i povjerenja, i ako želi da pobjedi u takmičenju sa Rusijom i Kinom mora da oživi perspektivu članstva, ali tako da kandidati odmah dožive neke koristi članstva u EU, ocijenio je predsjednik spoljnopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga Mihael Rot, prenosi N1.

Rot je u autorskom tekstu za dnevnik Cajt naglasio da Evropa mora odlučnim koracima da pokaže da je saradnja sa liberalnim demokratijama puno atraktivnija i održivija od saradnje sa autoritarnim režimima.

Ruska agresija na Ukrajinu, prema navodima  Rota, probudila je EU iz njenog dubokog geopolitičkog sna i učinila „da ona ponovo otkrije jedan od svojih najuspešnijih instrumenata – politiku proširenja“.

Ta politika je, piše Rot, bila „motor mira, demokratije, vladavine prava i blagostanja u Evropi, a sad je vreme da se ta uspešna priča dosledno nastavi i u Istočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu“.

-Povratak rata u Evropu nas je doveo do spoznaje da je stabilizacija i integracija naših istočnih i jugoistočnih susjeda i u našem, a i prije svega u našem interesu. Zato proces proširenja treba reformisati na taj način da ljudi u zemljama kandidatima već i prije formalnog članstva postepeno profitiraju od prvih prednosti EU-naveo je Rot, koji je od 2013. do 2021. godine bio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 23:34