/ foto: IOANA EPURE/BLOOMBERG
01/03/2023 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rumunija ostaje pri stavu: Ne priznajemo nezavisnost Kosova

Dodali su i da izražavaju nadu da će tekući pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo donijeti rezultate, kako bi primena mogla da počne

Posle razgovora u Briselu o evropskom predlogu o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije za kosovsku „Gazetu ekspres” je rečeno da ova zemlja pozdravlja spremnost na kompromis koji su pokazali Albin Kurti i Aleksandar Vučić.

Podsjetili su da Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da je taj stav ostao isti.

- Rumunija u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje EU, kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može donijeti trajni mir i stabilnost u regionu - naglašavaju iz rumunskog MSP.

Dodali su i da izražavaju nadu da će tekući pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo donijeti rezultate, kako bi primena mogla da počne. 

- Kao što možda znate, Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i naš stav ostaje isti. Međutim, bez prejudiciranja našeg nacionalnog stava o statusu Kosova, Rumunija je imala konstruktivan pristup kada je reč o sporazumima o regionalnoj saradnji, viznoj liberalizaciji i drugim pitanjima- saopštili su iz MSP Rumunije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:44