Гасовод, гас, илустрација / фото: UNSPLASH
13/05/2022 u 08:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија би могла прекинути испоруку гаса Финској

Фински предсједник Саули Нинисто и премијерка Сана Марин у четвртак су рекли да ће Финска поднијети захтјев за придруживање НАТО-у "без одгађања", што је навело Русију да обећа да ће одговорити

Фински државни врх упозорен је да би Русија данас могла зауставити испоруку гаса сусједној Финској, објавио је локални лист Илталехти, позивајући се на неименоване изворе.

Лист није прецизирао одакле је стигло упозорење, а Ројтерс није могао провјерити информацију.

Фински предсједник Саули Нинисто и премијерка Сана Марин у четвртак су рекли да ће Финска поднијети захтјев за придруживање НАТО-у "без одгађања", што је навело Русију да обећа да ће одговорити.

Већи дио гаса који се користи у Финској долази из Русије, па би губитак снабдијевања значио би да индустријски дивови попут Нестеа и Метсе, као и друге компаније у шумарству, хемијској и прехрамбеној индустрији, морају пронаћи алтернативне изворе енергије или прилагодити своју производњу.

Финска Влада је 5. маја објавила да је спремна на могућност да њен источни сусјед прекине испоруку гаса крајем маја као одговор на одбијање Финске да испоштује руски захтјев и плаћа гас у рубљима.

Финска и Балтик, с директим гасоводним везама с Русијом, више се ослањају на руски гас него друге европске земље. Ако се руско снабдијевање гасом смањи или прекине, Финска, Естонија, Литванија и Латвија можда ће морати да смање потражњу, објавила је мрежа европских гасних оператера ЕНТСОГ у љетној прогнози у априлу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:24