ВАКЦИНА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
09/12/2021 u 19:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД одобрила трећу дозу фајзера за узраст од 16 до 17 година

Како се наводи, око 4,7 милиона 16- и 17-годишњака у САД је потпуно вакцинисано

Америчка управа за храну и љекове (ФДА) је данас одобрила бустер дозу вакцине против вируса корона компанија Фајзер и Бионтек за узраст 16 и 17 година, након што су здрвствени званичници позвали становништво да прими додатну вакцину због забринутости у вези са новим омикрон сојем вируса.

Одобрење за хитну употребу, које је данас издала ФДА омогућава популацији у овом узрасту да добије трећу вакцину најмање шест мјесеци након примљене друге вакцине, преноси Ројтерс.

Како се наводи, око 4,7 милиона 16- и 17-годишњака у САД је потпуно вакцинисано, а више од 2,5 милиона њих је примило другу дозу прије шест мјесеци, а сви пунољетни грађани САД имају право на бустер дозе три одобрене вакцине.

Неки амерички научници су изразили забринутост у вези са додатним вакцинацијама за ову старосну групу због повећаног ризика од ријетких случајева миокардитиса код младих, који су повезани са мРНК вакцинама као што је она Фајзера и Бионтека.

Одобрење ФДА долази дан након што су ове компаније објавиле податке који сугеришу да би треће дозе њихове вакцине могле бити кључне за заштиту од инфекције новим омикрон сојем вируса корона.

Број нових инфекција у САД попео се са просјека од скоро 95.000 дневно, колико је било 22. новембра, на око 119.000 дневно ове недјеље, а хоспитализације су порасле за 25 одсто у односу на прије мјесец дана, пренио је АП.

Повећања су скоро у потпуности посљедица делта соја, пошто је Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) до сада идентификовао мање од 100 случајева омикрона у САД, али се очекује да ће порасти у наредним недјељама и мјесецима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:31