Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/12/2022 u 20:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD planira drastično povećati broj ukrajinskih vojnika na obuci

Od početka rata u februaru, SAD su obučile ukupno 3.100 ukrajinskih vojnika, uglavnom u malim grupama

Pentagon planira povećati broj ukrajinskih vojnika na obuci u bazi u Njemačkoj i to za više nego dvostruko, rekla su dvojica američkih vojnih zvaničnika za The New York Times, prenosi Avaz.ba.

Specifično oružje

Odluku bi Bajden  trebao potpisati ove sedmice, a njome će američki instruktori od početka sledeće godine mjesečno obučavati bataljone od 600 do 800 vojnika.

S obzirom na to da SAD trenutno obučava u prosjeku 300 Ukrajinaca mjesečno u njemačkom kampu, Times navodi da se radi o velikom povećanju. Od početka rata u februaru, SAD su obučile ukupno 3.100 ukrajinskih vojnika, uglavnom u malim grupama, i to za rad na specifičnom oružju poput topničkih sistema.

Pentagon je obučavao 610 ukrajinskih vojnika u korištenju topničkih raketnih sistema visoke mobilnosti ili HIMARS-a, naprednog raketnog bacača. Ukrajinske su trupe koristile te bacače za gađanje ciljeva daleko iza neprijateljskih linija, uključujući skladišta streljiva, zapovjedna mjesta i mostove.

Vrlo oprezni

U okviru proširenog programa, američki instruktori podučavaće veće grupe ukrajinskih vojnika naprednijim taktikama na bojnom polju, uključujući "kolektivnu obuku" poput koordinacije manevara kopnenih pješačkih trupa uz topničku potporu.

Ukrajinci su trenutno vrlo oprezni kod povlačenja većeg dijela vojnika s prve crte bojišnice, zbog čega ih na obuku šalju u manjim skupinama. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:22