Ilustracija / - EPA
25/04/2024 u 07:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga, koje su tajno obezbijedile SAD, potvrdili su američki zvaničnici.

Oružje je bilo dio paketa pomoći od 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsjednik SAD Džo Bajden u martu i stiglo je ovog mjeseca.

Oni su već korišćeni bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, prenose američki mediji.

SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nisu bile voljne da pošalju bilo šta moćnije, djelimično zbog zabrinutosti zbog kompromitovanja vojne spremnosti SAD.

Međutim, navodi se da je Bajden u februaru tajno dao zeleno svjetlo za slanje sistema dugog dometa, koji može da ispaljuje rakete na udaljenosti do 300 kilometara.

SAD nisu to najavile na samom početku kako bi održale operativnu bezbjednost Ukrajine na njihov zahtjev, rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Poljska će pomoći Ukrajini u vraćanju vojno sposobnih muškaraca

Nije jasno koliko je oružja već poslato, ali američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da Vašington planira da pošalje još.

Rakete dužeg dometa prvi put su korišćene prošle nedjelje da pogode ruski aerodrom na Krimu, prenijela je agencija Rojters neimenovanog američkog zvaničnika.

Nove rakete su takođe korišćene u napadu na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku tokom noći u utorak, navodi Njujork tajms.

Senat SAD odobrio paket bezbjednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:18