Оружје, илустрација / - фото: UNSPLASH
15/02/2022 u 22:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД: Први пут произвођач оружја проглашен кривим за масакр

Тужбу је 2014. поднијело девет породица, иако закони САД штите произвођаче оружја од цивилних тужби. Они су, наиме, тврдили да је маркетинг "Ремингтона" допринио томе да дође до масакра

"Оружје Ремингтон" мораће да исплати 73 милиона долара породицама жртава масакра у Основној школи "Сенди Хук", Ово је први пут да је у Америци произвођач оружја проглашен кривим за масовни злочин.

У масакру у основној школи у граду Њутауну 14. децембра 2012. године убијено је 20 дјеце од пет до 10 година и шест одраслих.

Нападач је био двадесетогодишњи Адам Ланза, који је најприје пушком "ремингтон бушмастер АР-15" убио мајку код куће, затим отишао у школу у којој је починио масакр, па извршио самоубиство.

Према пресуди суда "Оружје Ремингтон" ће платити 73 милиона долара породицама и објавити сва открића и доступан материјал у јавности.

Адвокати породица навели су у саопштењу да ће нагодба бити реализована кроз осигуравајуће полисе.

- Данашњи дан је прекретница јер је наша дужност да као друштво бринемо о нашој дјеци коначно претпостављена индустрији која је омогућила тако страшне злочине као што је 'Сенди Хук' - рекла је Вероника де ла Роса, мајка дјечака Ное који је убијен у пуцњави.

Тужбу је 2014. поднијело девет породица, иако закони САД штите произвођаче оружја од цивилних тужби. Они су, наиме, тврдили да је маркетинг "Ремингтона" допринио томе да дође до масакра.

- Ове породице би учиниле све да им се врате само на још један минут. То би била истинска правда - рекао је један од адвоката породица, Џош Коскоф.

Истакао је да је ријеч о пушкама које су произведене за борбу и деценијама су се у малом броју појављивале на цивилном тржишту.

Међутим, када је приватна фирма "Кербер" купила "Ремингтон" 2007. године, започели су агресивну кампању. Продаја је скочила са 100.000 2005. године, на два милиона 2012. године, рекао је Коскоф.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:33