/ - PHOTO BY AARON BURDEN ON UNSPLASH
08/04/2022 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД званично укинуле повлашћени трговински статус Русији и Бјелорусији

Америчко министарство финансија јуче је објавило и да је увело санкције за још двије фирме под контролом руске државе

САД су гласањем у Конгресу званично укинуле повлашћени трговински статус Русији и Белорусији као одговор на рат у Украјини, чиме се отвара пут за увођење казнених царинских тарифа на производе из те двије земље, јављају агенције преносе медији.

Предсједник САД Джозеф Бајден је у координацији са својим европским савезницима најавио ову мјеру прошлог мјесеца, са циљем да се Русија додатно изолује са свјетске сцене, али је мјеру требало да одобри Преставнички дом и Сенат америчког Конгреса.

Ту мјеру снажно подржавају обје партије у та два дома.

Укидајући Русији статус повлашћене нације, основног принципа реципроцитета у слободној трговини, Запад ће де факто одсјећи Русију из свјетске слободне трговине, са правом увођења високих тарифа на увезене руске производе.

Што се тиче САД, само још двије земље су за сада искључене из овог режима реципроцитета који представља основни елемент међународних трговинских односа – Куба и Сјеверна Кореја.

Прошле године САД су увезле руске производе за око 30 милијарди долара, од чега је 17,5 милијарди долара било за нафту. На увоз нафте је Вашингтон сада увео ембарго.

Америчко министарство финансија јуче је објавило и да је увело санкције за још двије фирме под контролом руске државе.

Санкционисани су руски рударски гигант Алроса који представља 90 одсто дијаманата извађених у Русији и 28 одсто свјетског тржишта, као и “Јунајтед шипбилдинг корпорејшн” (Унитед Схипбуилдинг Цорпоратион- УСЦ), главни руски бродоградитељ, у којем се израђују готово сви ратни бродови у тој земљи, навело је америчко министарство финансија.

Те мјере САД појачавају санкције западних земаља усвојене посљедњих недјеља чија намјена је постепено прекидање економских и финансијских веза Русије са остатком свијета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 21:23