Savjet bezbjednosti UN / - SHUTTERSTOCK
10/06/2024 u 18:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Savjet bezbjednosti UN glasa o američkom predlogu primirja u Pojasu Gaze

Savjet bezbjednosti UN glasaće danas o američkom planu rezolucije koja podržava predlog primirja u Gazi i poziva Hamas da ga prihvati, saopštilo je južnokorejsko predsjedništvo Savjeta.

Najnovija verzija tog teksta u koju je uvid imala agencija AFP, „pozdravlja“ predlog primirja koji je 31. maja objavio predsjednik SAD Džozef Bajden.

Za razliku od prethodnih verzija, obezneđeno je da je plan „već prihvatio“ Izrael. Hamas je pozvan da ga „takođe prihvati“ i „pozivaju se obje strane da u potpunosti bez odlaganja i bezuslovno sprovedu odredbe koje se odnose na njih“.

Plan u prvoj fazi predviđa šestonedeljni prekid vatre praćen izraelskim povlačenjem iz gusto naseljenih područja Gaze, oslobađanje određenih talaca koje je iz Izraela Hamas kidnapovao tokom napada i oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Pozvali članice Savjeta bezbjednosti UN-a da glasaju za nacrt rezolucije o Gazi

Ali Hamas još nije zvanično reagovao na taj predlog.

Iako je Bajden opisao plan kao da dolazi iz Izraela, premijer Benjamin Netanjahu kaže da hoće da nastavi rat sve do uništenja Hamasa.

Amerikanci jasno stavljaju primarnu odgovornost na Hamas da prihvati plan, kako je istaknuto u predlogu rezolucije Savjeta bezbjednosti. Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas u Kairu molio države regiona da „izvrše pritisak“ na Hamas da to učini.

Po diplomatskim izvorima, nekoliko članova Savjeta bezbednosti je bilo veoma rezervisano prema dvije prethodne verzije američkog predloga, posebno Alžir koji predstavlja arapsku grupu, i Rusija koja ima pravo veta.

Od neviđenog napada Hamasa 7. oktobra na Izrael i izraelskih represalija u Gazi, Savjet bezbjednosti ne uspijeva da progovori jednim glasom.

Posle dvije rezolucije uglavnom o humanitarnoj pomoći, krajem marta je konačno tražio „prekid vatre smjesta“ za vrijeme Ramazana, pri čemu su Sjedinjene Države odlučile da se uzdrže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:50