Photo by Mathias P.R. Reding on Unsplash
16/08/2021 u 20:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СБ УН позвао на хитан прекид насиља у Авганистану и формирање инклузивне владе

Нова Влада у Авганистану била би јединствена, инклузивна и представничка, укључујући и пуно, равноправно и смислено учешће жена, преноси CNN.

Савјет безбједности УН позвао је у заједничком саопштењу после хитне сједнице о ситуацији у Авганистану на хитни прекид насиља у тој земљи и преговоре у циљу решавање тренутне кризе власти у земљи, преноси N1.

Савјет безбједности је позвао на формирање „нове владе у Авганистану која ће бити јединствена, инклузивна и представничка, укључујући и пуно, равноправно и смислено учешће жена“, преноси CNN.

То тијело УН је такође изразило „дубоку забринутост“ због пријављених кршења међународног хуманитарног права и људских права, нагласивши да је „императив хитно починиоце привести правд“.

Савјет је позвао и на јачање међународних напора да се обезбједи хуманитарна помоћ за Авганистанце, аи и све стране да дозволе неометан приступ агенцијама УН како би пружиле хуманитарну помоћ.

-Чланице Савјета безбједности потврдиле су важност борбе против тероризма у Авганистану да би се омогућиле да територија те државе не буде коришћена за пријетње или нападе на било коју земљу, као ни да талибани или било која друга авганистанска група или појединац подржава терористичке операције на територији било које друге земље- наводи се у саопштењу.

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш позвао је у обраћању Савјету безбједности међународну заједницу да буде уједињена како Авганистан поново не би постао сигурно уточиште за терористе у којем газе људска права.

-Позивам Савјет безбједности и међународну заједницу да буду уједињени, раде и делују заједно и користе сва расположива средства како би стали на пут глобалној терористичкој претњи у Авганистану и обезбједили да ће основна људска права бити поштована- казао је Гутереш, током сједнице која је сазвана јуче на захтјев Норвешке и Естоније.

Он је додао да ова два основна принципа морају бити одржана без обзира ко има моћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:55