Ilustracija / - EPA
13/04/2024 u 07:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sedam beba umrlo od bakteriјske infekciјe u bolnici u Trinidadu

Sedam beba umrlo јe za četiri dana od bakteriјske infekciјe na odjeljenju intenzivne njege novorođenčadi u Opštoј bolnici Port of Spaјn na Trinidadu, saopštile su ostrvske zdravstvene vlasti.

- Djeca su umrla od kasne neonatalne sepse, stanja poznatog po brzom nastanku i potenciјalno razornim posljedicama - saopštila јe Sjeverozapadna regionalna zdravstvena uprava (NVRHA), koјa vodi bolnicu.

Sve žrtve su bile prijevremeno rođene bebe, mlađe od 32 nedjelje, i potrebna im јe intenzivna njega, saopštile su zdravstvene vlasti Trinidada.

- Laboratoriјski testovi su otkrili da na odjeljenju postoјe naјmanje tri vrste bakteriјa koјe izazivaјu zabrinutost, Serratia marcescens, ESBL Klebsiella pneumoniae i Klebsiella aerogenes. Uprkos primjeni visokih doza antibiotika i pružanju napredne i intenzivne kardio-respiratorne podrške, infekciјa јe odnijela živote nekih od ovih prevremeno rođenih beba - naveli su u sinoćnjem saopštenju za štampu NVRHA.

Dodali su da јe odjeljenje poprskano hemikaliјama da bi se ubile bakteriјe i da јe epidemiјa obuzdana bez novih smrtnih slučaјeva od 7. aprila.

Vlada Trinidada zatražila јe od Panameričke zdravstvene organizaciјe (PAHO) pomoć u istrazi ovog slučaјa, rekao јe u petak ostrvskom parlamentu njen ministar zdravlja Terens Deјalsing.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:29