Si Đinping / - MEDIABIRO
25/08/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si Đinping na brifingu BRIKS-a: Proširenje mehanizma predstavlja novu polaznu tačku

Si je ukazao da su se lideri pet zemlja složili da pozovu Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Argentinu, Iran i Etiopiju za članstvo u BRIKS-u. Kina je čestitala navedenim zemljama

Predsjednik Kine Si Đinping prisustvovao je u četvrtak, u Johanesburgu, specijalnoj konferenciji za novinare, koja je održana u sklopu 15. Sastanka lidera zemalja BRIKS-a.

Na konferenciji je objavljeno zvanično pridruživanje Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine, Irana i Etiopije porodici BRIKS-a.

Si je u obraćanju na konferenciji za štampu naveo da su članice BRIKS-a veoma uticajne zemlje, koje imaju važne obaveze za mir i razvoj svijeta.

- Razgovarali smo na sastanku o međunarodnoj situaciji i saradnji zemalja BRIKS-a, postigli opštu saglasnost, objavili deklaraciju i ostvarili plodne rezultate, rekao je on, prenosi Mediabiro.

Si je ukazao da su se lideri pet zemlja složili da pozovu Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Argentinu, Iran i Etiopiju za članstvo u BRIKS-u. Kina je čestitala navedenim zemljama i visoko ocijenila napore koje su uložili Južnoafrička Republika kao domaćin i njen predsjednik Siril Ramafoza.

Predsjednik Kine je ocijenio proširenje mehanizma kao istorijsko, što potvrđuje odlučnost zemalja BRIKS-a za solidarnu saradnju sa zemljama u razvoju. Proširenje odgovara očekivanjima međunarodne zajednice i zajedničkim interesima novorastućih tržišta i zemalja u razvoju. Novo proširenje je istovremeno nova polazna tačka za saradnju BRIKS-a, ubrizgava novu vitalnost u mehanizam i time je dodatno povećana snaga za mir i razvoj svijeta.

- Vjerujem, kada radimo jednim srcem i udruženim snagama, da će saradnja BRIKS-a biti obećavajuća i da će budućnost zemalja BRIKS-a biti svijetla, podvukao je Si.

Konferencijom za novinare je predsjedavao Ramafoza, a prisustvovali su, između ostalog, i predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i predsjednik Rusije Vladimir Putin (onlajn).

Na sastanku je usvojena i objavljena „Deklaracija 15. Sastanka lidera zemalja BRIKS-a iz Johanesburga“.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:43