Zatvor, ilustracija / - MIćKO VUJISIć
12/06/2024 u 21:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Škotska će odmah osloboditi stotine zatvorenika, iako nisu odslužili kaznu

Škotska vlada je dozvolila hitno prijevremeno puštanje zatvorenika na slobodu kao dio plana za ublažavanje pritiska na zatvore u zemlji.

Oko 514 zatvorenika biće pušteno na slobodu u četiri talasa, počev od kraja ovog mjeseca, piše Skaj njuz.

Zatvorenici koji služe kratke kazne manje od četiri godine, pod uslovom da im je preostalo 80 dana ili manje, biće razmatrani za prijevremeno puštanje na slobodu. Zatvorenici koji služe duge kazne ili oni koji su trenutno iza rešetaka zbog seksualnog ili porodičnog zlostavljanja i terorizma automatski će biti isključeni iz programa, javlja Indeks.hr.

Naglo povećanje broja zatvorenika

Upravnici zatvora će takođe imati moć da stave veto na oslobađanje svakog zatvorenika za koji smatraju da predstavlja „neposredan rizik“ za određenog pojedinca ili grupu. Prva grupa će biti puštena 26. i 27. juna, a u njoj će biti oni kojima je do isteka kazne ostalo manje od 45 dana. 

Druga grupa će biti puštena 3. i 4. jula, a u njoj će biti oni kojima je do isteka kazne ostalo između 45 i 89 dana. Oni kojima je preostalo između 90 i 134 dana do izdržavanja kazne biće pušteni 10. i 11. jula. Poslednja grupa će biti puštena 17. i 18. jula, a u njoj će se naći oni kojima je na izdržavanju kazne ostalo između 135 i 180 dana. 

Ovaj potez dolazi usred naglog porasta zatvorske populacije. Ministarka pravde Anđela Konstans izjavila je u maju da je broj zatvorenika u zemlji u prethodna dva mjeseca povećan za oko 400, odnosno da je porastao za 13 odsto u odnosu na početak prošle godine. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:42