Olaf Šolc / - SHUTTERSTOCK
24/07/2024 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šolc: Nemoguće osloniti se na sporazume sa Ruskom Federacijom, više puta ih je kršila

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Njemačka treba da ponovo naoruža Bundesver tako da niko neće imati želju da napadne Njemačku i njene saveznike.

- Potrebna nam je veća zaštita kroz jačanje Bundesvera, dobro naoružanje NATO-a… sredstvima odvraćanja. Moramo biti sigurni da mi – zemlje NATO-a, Njemačka – nećemo postati objekti napada i da se rat neće desiti -  rekao je kancelar na godišnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Sredstva odvraćanja, prema Šolcu, uključuju rakete srednjeg dometa, koje SAD planiraju da postave na teritoriji Njemačke od 2026. godine, prenosi Nova.rs.

- Odluka u vezi sa američkim raketama je odavno pripremljena, uzimajući u obzir mnoge faktore - dodao je on.

Šolc je napomenuo da se, za razliku od devedesetih, kada su mnogi smatrali da su glavni zadatak misije NATO daleko u inostranstvu, sada postavlja pitanje sposobnosti zaštite teritorije Alijanse u Evropi.

Takođe je naveo da je on „odlučan protivnik“ da Njemačka ima nuklearno oružje, ali je uvjeren u potrebu jačanja sposobnosti konvencionalnog naoružanja, prenosi Dojče vele.

Šolc: Kandidovaću se na saveznim izborima 2025. za kancelara

Šolc je istakao da njegova vlada povećava troškove odbrane kako bi ispunila cilj NATO-a od 2 odsto BDP-a i upozorio da Rusija prvo treba da okonča rat u Ukrajini ako želi da izbjegne raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Njemačku.

- Prvo što bi Rusija morala da uradi bilo bi da zaustavi strašni agresorski rat protiv Ukrajine i odustane od pokušaja osvajanja cjele zemlje -  naveo je njemački kancelar.

On je, međutim, dodao da nuklearno oružje nije neophodno da bi zemlja bila bezbjedna.

Šolc je rekao da je važno poboljšati opremljenost Bundesvera savremenim oružjem, posebno da se razvije novi evropski sistem protivvazdušne odbrane (European Sky Shield).

- Trenutna situacija je direktna posledica povlačenja Rusije iz režima kontrole naoružanja. Nemoguće je osloniti se na sporazume sa Ruskom Federacijom, jer ih je ona više puta kršila, posebno na sporazume o neširenju - upozorio je njemački kancelar.

Podsjetio je na posjetu Moskvi u februaru 2022 i na razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o eventualnim pregovorima.

-Njega ovo nije interesovalo, jer je želio da započne svoj rat, za koji se dugo pripremao - primjetio je Šolc i dodao da je riječ o klasičnom agresorskom ratu, o povećanju teritorije.

Ocjenio je da prva stvar koju Rusija treba da uradi jeste da zaustavi rat protiv Ukrajine i odustane od planova da zauzme  zemlju, napominjući da je Putinovo ponašanje „cinično“.

- Željeli bismo da se vratimo u svijet u kome će kontrola naoružanja ponovo igrati glavnu ulogu -  zaključio je Šolc.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 04:44