Olaf Šolc / - SHUTTERSTOCK
06/05/2024 u 23:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šolc: Prihode od zamrznutih ruskih sredstava uložiti u vojnu pomoć Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi oko 90 odsto prihoda generisanih od zamrznutih ruskih sredstava trebalo da bude potrošeno na kupovinu oružja za Ukrajinu.

- Važno je da se dogovorimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i širom svijeta - rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi.

Naveo je da se Njemačka i tri baltičke države zalažu za brzo proširenje proizvodnje oružja u Evropi i dodao da je proizvodnja municije i sistema protivvazdušne odbrane već povećana.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite rekla je da se evropska odbrambena industrija suočava sa finansijskim problemima i neizvjesnošću oko kapaciteta za dugoročnu proizvodnju, ali da je optimistična povodom planirane fabrike Rajnmetal u Litvaniji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj predložio u martu da se 90 odsto prihoda od ruskih sredstava zamrznutih u Evropi preusmjeri u fond EU iz kojeg se finansira vojna pomoć za Ukrajinu.

Oko 70 odsto svih ruskih sredstava zamrznutih na Zapadu u vrijednosti od 190 milijardi eura nalazi se u centralnom depozitarnom fondu Euroclear u Belgiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 10:47