Олаф Шолц / - SHUTTERSTOCK
17/06/2022 u 20:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шолц: Рећи ћу Путину да не може тек тако да пљачка Украјину

Апсолутно је неопходно разговарати са Путином и ја ћу то наставити, као и француски предсједник, рекао је Шолц у интервјуу њемачкој новинској агенцији ДПА

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је данас да је одржавање комуникације са руским предсједником Владимиром Путином од суштинског значаја, чак и док Москва наставља свој рат против сусједне Украјине.

„Апсолутно је неопходно разговарати са Путином и ја ћу то наставити, као и француски предсједник“, рекао је Шолц у интервјуу њемачкој новинској агенцији ДПА.

Западни лидери настављају дипломатске напоре да окончају рат који је почео 24. фебруара.

Шолц се дан раније вратио из Кијева како би разговарао са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, заједно са француским предсједником Емануелом Макроном, италијанским премијером Мариом Драгијем и румунским предсједником Клаусом Јоханисом.

„Када разговарам са Путином, кажем, на примјер, исте ствари које кажем и вама“, рекао је Шолц.

Он је такође нагласио важност разумијевања да Русија не може да наметне услове мира са Украјином.

Шолц је рекао да ће Путину рећи да је погријешио "ако заиста вјерује да ће опљачкати земљу, онда се нада да ће се времена промијенити и да ће све бити нормално".

„Морате повући своје трупе и морате пронаћи споразум са Украјином који је прихватљив и исправан за народ Украјине“, рекао је Шолц да ће рећи Путину.

Њемачки канцелар је рекао да је "оптимиста" у погледу договора европских земаља на следећем самиту о давању статуса кандидата за чланство у ЕУ Украјини.

„Европа је поступила јединствено након руске агресије на Украјину и тако ћемо наставити, тако да сам сигуран да ћемо наћи начин да донесемо заједничку одлуку“, рекао је он за ДПА.

„Морамо да прихватимо да је то једногласно гласање 27 држава чланица и мораћемо да пронађемо заједнички приступ, али сам прилично оптимиста да ћемо успјети“, додао је он.

Европска комисија данас је препоручила да земље чланице дају статус кандидата Украјини и Молдавији, а иста перспектива се нуди и Грузији под додатним условима.

Европски лидери се састају 23. и 24. јуна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:22