НАТО застава / - IZVOR: SHUTTERSTOCK
11/05/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шведска и Финска одлучују о уласку у НАТО

У Финској, као и Шведској, рат у Украјини је потпуно преокренуо јавно мњење које је до руске интервенције било подијељено

Финска и Шведска ближе се одлуци о њиховој највјероватнијој кандидатури за чланство у НАТО-у, а службена се објава очекује у наредним данима, потврдила је у уторак финска страна, преноси N1.

Мање од три мјесеца од почетка инвазије на Украјину, двије нордијске земље суочене с руском пријетњом налазе се на вратима западног војног савеза у потрази за сигурносним кишобраном, посебно САД-а, пише француска новинска агенција АФП.

“Сигурно је 100 посто да ће Финска бити кандидат и прилично вјероватно да ће до краја године бити чланица”, рекао је Чарли Салониус-Пастернак, научник с финског института за међународне односе.

У Финској, као и Шведској, рат у Украјини је потпуно преокренуо јавно мњење које је до руске интервенције било подијељено.

Према анкети јавне телевизије Yле, 76 посто Финаца подржава чланство земље у НАТО-у. Посљедњих неколико година та је подршка износила свега 20 до 30 посто.

У Шведској, владајући социјалдемократи, чије би зелено свјетло за приступање НАТО-у осигурало јасну већину у парламенту, дали су до знања да ће своју одлуку обзнанити ове недјеље.

Иако се чини да је Штокхолм опрезнији од Хелсинкија по том питању, Елизабет Брав, војна стручњакиња за нордијске земље при Америчком предузетничком институту (АЕИ) сматра да ће Шведска “врло вјероватну” одлуку донијети заједно с Финском.

Фински предсједник Саули Ниинистö објавиће “лични” став у четвртак, а премијерка Сана Марин најкасније у суботу.

Дневни лист Илталехти јавља да би се одбор, којег чине двије гране финске извршне власти те министри, састаће се у недјељу како би се донијела коначна одлука.

Приступањем Финске би се удвостручила копнена граница између НАТО-а и Русије, на око 2.600 километара.

Москва је упозорила на "политичке и војне” посљедице тог чина, укључујући и распоређивање нуклеарног оружја уз Балтичко море.

Сљедеће седмице Финска и Шведска одржавају годишње војне вјежбе на Готланду, шведском острву стратешки смјештеном усред Балтика.

Са 12.000 професионалних војника и 21.000 рочника годишње те војском која би у случају рата нарасла на 280.000 војника и 60 борбених авиона, Финска је снажна војна сила за земљу од само 5,5 милиона становника.

Шведска такође располаже модерном војском која испуњава стандарде НАТО-а те врхунском војном индустријом

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:22