Сергеј Лавров / Foto: SHUTTERSTOCK
06/06/2022 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров: Ово је незамисливо, НАТО-у Црна Гора треба да одржава антируску политку

ЕУ жели да сви кандидати за чланство преузму на себе обавезу русофобног карактера, казао је он

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да је без преседана одлука да се његовом авиону забрани прелет због чега је отказао посјету Србији.

Отказана посјета Сергеја Лаврова Београду

Лавров је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је ријеч о политици двоструких аршина.

-Они ће рећи да им је то рекла ЕУ и НАТО, а НАТО и ЕУ ће рећи да те земље саме одлучује. Да вам је јасно, наше односе са Србијом нико, понављам нико, неће уништити- рекао је Лавров.

Додаје да је у Москву позван министар спољних послова Србије.

- Десило се нешто незамисливо. Сувереној држави је одузето право на остваривање спољне политике. Блокирана је међународна ђелатност Србије на руском правцу- рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, разговори у Србији требало је да буду ширег спектра, а требало је да се говори и о Kосову и БиХ.

-НАТО и ЕУ желе да претворе Балкан у свој Балкан, под називом Затворени Балкан, сада нам је тешко да изведемо другачији закључак- рекао је он.

Политика је данас, према његовим ријечима, сконцентирана на антируском правцу, а подсјетио је и на изјаву Жозепа Бореља.

-Цијенимо веома антируски став Србије и предсједника Александра Вучића, али ЕУ жели да сви кандидати за чланство преузму на себе обавезу русофобног карактера. Јасно вам је колико чланство у НАТО кошта Црну Гору и Сјеверну Македонију и зашто НАТО-у требају такве зенље – да одржавају антируску политку и пријетњу, да им оне буду базе за такву политику- закључио је Лавров.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:54