/ - FOTO: KARL MELANDER
10/01/2023 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Švedska vraća služenje vojnog roka

U prvoj fazi predviđeno je da se regrutuje oko 3.000 civila koji će biti raspoređeni na dužnost u spasilačkoj službi, a kasnije i u drugim institucijama lokalnih samouprava

Premijer Švedske Ulf Kristerson najavio je da će u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti ova skandinavska zemlja ponovo uvesti obaveznu regrutaciju u civilnu javnu službu, prenosi nacionalna televizija SVT.

- Vlada će u četvrtak naložiti Švedskoj agenciji za civilne nepredviđene situacije (MSB) da planira aktiviranje civilnog vojnog roka u Švedskoj- rekao je Kristerson.

Agencija će morati da dostavi plan vladi do 1. marta. U prvoj fazi predviđeno je da se regrutuje oko 3.000 civila koji će biti raspoređeni na dužnost u spasilačkoj službi, a kasnije i u drugim institucijama lokalnih samouprava.

- Vraćamo se u situaciju u kojoj će imati formalizovanu građansku dužnost - rekao je Kristerson na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom odbrane Palom Jonsonom i ministrom civilne odbrane Karlom-Oskarom Bohlinom.

Bohlin je rekao da će se plan fokusirati na raspoređivanje adekvatno obučenih civila u opštinskim službama spasavanja i jačanje njihovih sposobnosti da odgovore u situacijama vanrednog stanja ili na bilo koji potencijalni napad.

Bohlin je poručio da vlada razmatra i širi plan koji predviđa mogućnost ponovnog uvođenja civilnog služenja vojnog roka i u drugim sektorima civilne odbrane zemlje.

- Iskustva iz Ukrajine  jasno pokazuju značaj zaštite civilnog stanovništva. U takvoj situaciji spasilačke službe su pod velikim pritiskom - rekao je Bohlin.

Švedska koja je uznemirena invazijom Rusije na Ukrajinu, takođe planira da poveća potrošnju za odbranu na dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (što je NATO obaveza) i udvostruči broj vojnih obveznika na 10.000 do 2030. godine, prenosi agencija Blumberg.

Švedska vlada je u ponedjeljak saopštila da je pokrenula razgovore sa SAD o produbljivanju saradnje u oblasti odbrane pošto Turska još uvijek blokira njeno članstvo u Sjeverno-atlantskoj alijansi.

Švedsko Ministarstvo odbrane objašnjava da pregovara o sporazumu o „još bližoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako bilateralno tako i u okviru NATO-a”.

- Sporazum o saradnji u oblasti odbrane pokrivaće pravni status američkih vojnika u Švedskoj, skladištenje odbrambenog materijala i ulaganja u infrastrukturu koja je važna da bi Švedska kao zemlja domaćin mogla da pruži podršku-- rekao je ministar Jonson za švedski list „Dagens Niheter”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 21:42