/ - ANDREJ PLENKOVIć HDZ.JUTJUB,SKRINšOT
07/04/2023 u 11:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedski mediji: Plenković je ozbiljan kandidat za glavnog tajnika NATO-a

Treba reći da se Plenkovića u švedskoj javnosti i dosad smatralo uticajnom figurom u Evropskoj uniji

Glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu 30. septembra  ove godine ističe mandat i očekuje se da će ime njegova nasljednika biti poznato do samita NATO-a u 11. i 12. srpnja, prenosi Index.hr.

Zapadni mediji sve češće spekulišu o kandidatima za Stoltenbergoco mjsto, a juče su se u nagađanja upustila i dva švedska dnevna lista, socijaldemokratski Aftonbladet i konzervativni Svenska Dagbladet.

Oba lista spominju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kao ozbiljnog kandidata za novog glavnog sekretara NATO-a. Aftonbladet piše kako se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osjećaju zapostavljene u raspodjeli ključnih dužnosti u Europskoj uniji i NATO-u.

Švedski list ističe kako to otvara prostor za aktualnog rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa, estonsku premijersku Kaju Kallas i Andreja Plenkovića.

Međutim, Iohannisu predsjednički mandat ističe tek u studenome 2024. godine, a Kallas se smatra previše neprijateljski nastrojenom prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita bude li se sledeći glavni sekretar tražio u ovom dijelu Europe.

Treba reći da se Plenkovića u švedskoj javnosti i dosad smatralo uticajnom figurom u Evropskoj uniji. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:01