ШПРИЦ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
12/11/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО упозорава: Свијет би могао да се суочи са недостатком шприцева идуће године

Могли бисмо да имамо глобалну несташицу шприцева за имунизациjу, што би заузврат могло да доведе до озбиљних проблема као што су успоравање напора за имунизациjу , казала је експерт СЗО Лиза Хедман

Могло би да дође до недостатка шприцева потребних за давање вакцина против ковида-19 у 2022. години, што би такође могло да утиче на рутинске имунизациjе, упозорила jе Свјетска здравствена организациjа (СЗО).

- Националне здравствене власти би требало да планираjу своjе потребе унапријед како би се избјегло гомилање, панична куповина и сличне ситуациjе коjе смо виђали на почетку пандемиjе са недостатком личне заштитне опреме - рекла jе експерт СЗО Лиза Хедман, преноси Н1.

- Могли бисмо да имамо глобалну несташицу шприцева за имунизациjу, што би заузврат могло да доведе до озбиљних проблема као што су успоравање напора за имунизациjу - додала jе Хедман на брифингу у УН.

Она такође додаjе да би недостатак могао да доведе до кашњења рутинских вакцинациjа, посебно за дјецу, и других здравствених услуга, а такође би могао да подстакне небезбједну поновну употребу шприцева и игала, посебно у сиромашниjим земљама.

Глобално jе спроведено око 6,8 милиjарди вакцинациjа против ковида-19, што jе скоро дупло више од броjа рутинских вакцина, навела jе Хедман, у поређењу са укупним производним капацитетом од око шест милиjарди шприцева за имунизациjу годишње.

Хедман каже да би то значило да би свијет следеће године могао да се суочи са недостатком до двије милиjарде шприцева, осим ако се више фабрика не преусмјери на производњу шприцева.

- Ако би пребацили капацитет са jедне врсте шприцева на другу или покушали да проширимо капацитет за специjализоване шприцеве ​​за имунизациjу, за то би нам било потребно вријеме и улагања - закључила jе Хедман.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:41