талибани 1 / - WIKIPEDIA
03/12/2021 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани: Жена није власништво, већ племенито и слободно биће

Декретом су утврђена правила која регулишу брак и имовину за жене, наводећи да жене не би требало да буду присиљене на брак и да удовице треба да имају удио у имовини свог покојног мужа

Талибанска влада у Авганистану објавила је данас декрет о правима жена у којем се наводи да жене не треба да се сматрају "власништвом" и да не би требало да буду присиљаване на брак.

 -  Жена није власништво, већ племенито и слободно људско биће, нико је не може дати никоме у замјену за мир или да се прекине непријатељство -  наводи се у декрету талибана који је објавио њихов портпарол Забихулах Муџахид, а преноси агенција Ројтерс.

Декретом су утврђена правила која регулишу брак и имовину за жене, наводећи да жене не би требало да буду присиљене на брак и да удовице треба да имају удио у имовини свог покојног мужа.

Судови би требало да узму у обзир ова правила приликом доношења одлука, а министарства за вјерска питања и информисање требало би да промовишу ова права, наводи се у уредби.

Међутим, декретом се не помиње да жене могу да раде или приступају објектима ван куће или образовању, што је раније изазвало велику забринутост и критике међународне заједнице.

Током своје претходне владавине од 1996. до 2001. године, талибани су забранили женама да напуштају кућу без мушког рођака и потпуног покривања лица и главе, док је дјевојчицама било забрањено образовање.

Талибани, међутим, сада тврде да су се промијенили и да је дозвољено отварање средњих школа за дјевојчице у неким провинцијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:33