/ NENAD MANDIC
13/10/2022 u 23:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turski parlament usvojio nacrt novog zakona: Zatvor za širenje dezinformacija

Taj član je usvojen uprkos velikoj zabrinutosti za slobodu govora i slobodu novinarstva i tek treba da bude usvojen u cjelini da bi postao zakon, naveo je Rojters

Turski parlament usvojio je danas član nacrta zakona koji predviđa zatvorske kazne za širenje dezinformacija.

Taj član je usvojen uprkos velikoj zabrinutosti za slobodu govora i slobodu novinarstva i tek treba da bude usvojen u cjelini da bi postao zakon, naveo je Rojters.

Opozicioni poslanici, evropske zemlje i aktivisti, borci za medijska prava, pozvali su vladu da ukine nacrt zakona, koji su pripremili Stranka pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njeni saveznici Partija nacionalog pokreta (MHP).

Član 29, koji je usvojen glasovima AKP i MHP uprkos tome što su opozicioni poslanici glasali protiv, kaže da će oni koji šire lažne informacije o bezbjednosti Turske, kako bi "stvorili strah i remetili javni red", biti suočeni sa zatvorskom kaznom od jedne do tri godine.

Ovaj član izaziva zabrinutost među kritičarima nacrta zakona, koji će vjerovatno biti odobren u cjelini s obzirom na to da AKP i MHP imaju većinu u parlamentu.

Venecijanska komisija, koja savjetuje Savjet Evrope, navela je da je posebno zabrinuta uoči glasanja zbog "potencijalnih posledica takve odredbe, odnosno zastrašujućih efekata i povećane autocenzure".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:34