/ - FOTO: RIA NOVOSTI
17/08/2024 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Africi zabilježeno više od 18,7 hiljada slučajeva virusa mpoks od početka godine

U Africi je, od početka godine, registrovano 18.737 potvrđenih slučajeva zaraze virusom mpoks ili sumnji na taj virus, od kojih 1,2 hiljade u posljednjih sedam dana, saopštila je zdravstvena agencija Afričke unije.

Prema podacima zdravstvene agencije Afričke unije, registrovano je više varijanti tog virusa, čiji je raniji naziv bio majmunske boginje, 3.101 slučaj je potvrđen, u 15.636 se sumnja na virus, a 541 osoba je umrla u 12 zemalja kontinenta.

Afrička unija je saopštila da je više slučajeva registrovano od početka ove nego tokom cijele prošle godine (14.838), prenosi AFP.

U Demokratskoj Republici Kongo (DRK), koja je epicentar epidemije, su skoro svi zabilježeni potvrđeni slučajevi, a tu je najviše i onih slučajeva na koje se sumnja.

Zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja u Evropi

Više od 500 umrlih osoba registrovano je od početka godine.

Slučajevi su prijavljeni u 26 provincija zemlje koja ima oko 100 miliona stanovnika.

U Burundiju, koji se graniči sa DRK, zabilježeno je 173 slučajeva (39 potvrđenih, 134 sumnjivih), što je povećanje od 75 odsto u jednoj sedmici.

U Africi se širi novi soj virusa koji je detektovan u DRK u septembru prošle godine, nazvan „klad Ib“ koji je smrtonosniji i prenosniji od prethodnih.

Prvi slučajevi mpoksa takođe su zabilježeni van Afrike ove sedmice, i to u Švedskoj i Pakistanu.

Zbog ponovnog pojavljivanja mpoksa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u srijedu je proglasila globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju, što je najviši nivo uzbune.

Prethodno su Afrički centri za kontrolu bolesti proglasili vanrednom situacijom za javno zdravlje.

SZO je već donijela takvu odluku 2022. godine kada se epidemija mpoksa širila svijetom, a uzbuna je povučena u maju prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 04:33