Ilustracija / - PIXABAY
04/08/2023 u 08:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Kaliforniji otkrivena ilegalna laboratorija puna genetski modifikovanih miševa

Ilegalna laboratorija otkrivena je tako što je Zavod za javno zdravstvo okruga Fresno počeo da istražuje laboratoriju u decembru 2022. godine nakon što je jedan gradski inspektor uočio da je vrtno crijevo povezano na skladište koje se smatralo praznim i u kojem nijedna kompanija nije bila prijavljena

Ilegalna laboratorija, puna zaraznih agenasa, medicinskog otpada i stotina miševa koji su navodno bioinženjerskim procesima modifikovani kako bi se zarazili Kovidom 19 i potom ga nosili u sebi, otkrivena je u gradu Ridliju u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, piše USA Today.

Nelicenciranu laboratoriju vodila je kineska kompanija "Prestiž bioteh", registrovana u susjednoj saveznoj državi Nevadi.

Nikol Ziba, gradonačelnik Ridlija koji ima oko 26.000 stanovnika, rekla je da nikada nisu imali dozvolu za rad i da grad nije znao da su u toj zgradi i da prikriveno rade, piše USA Today.

Ilegalna laboratorija otkrivena je tako što je Zavod za javno zdravstvo okruga Fresno počeo da istražuje laboratoriju u decembru 2022. godine nakon što je jedan gradski inspektor uočio da je vrtno crijevo povezano na skladište koje se smatralo praznim i u kojem nijedna kompanija nije bila prijavljena.

Inspektori su u martu otkrili da se u toj zgradi nalaze razne hemikalije, biološki materijali, tjelesne tečnosti i stotine miševa.

Pronađeni su i medicinski instrumenti i potrepštine koji su vjerovatno razvijeni u laboratoriji, poput testova za trudnoću i testova na kovid 19.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravstvo Okruga Fresno su 7. jula iz ilegalne laboratorije uklonili sve sumnjive materijale, a u istragu su se, osim lokalnih, uključile državne i savezne vlasti, pa i Savezni istražni biro (FBI).

Inspektori su u laboratoriji pronašli i hiljade neoznačenih epruveta s nepoznatim tečnostima i biološki materijal, kao i stotine miševa, navodi se u dokumentima koje su vlasti predale sudu.

Jedan saradnik kompanije „Prestiž bioteh“ rekao je istražiocima da su miševi „genetski dorađeni kako bi se zarazili i nosili Kovid 19“.

U istragu se uključio Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka nacionalna agencija za javno zdravstvo, kada je pronađeno otprilike 30 zamrzivača i hladnjaka, te najmanje 20 potencijalno zaraznih agenasa.

- Na kraju smo pronašli viruse poput HIV-a, kovida, hlamidije, rubeole i malarije, rekla je gradonačelnik Ziba.

„Prestiž bioteh“ je nelicenciranu i neregulisanu laboratoriju u Ridliju stavio u pogon u oktobru 2022. godine.

Predsjednik kompanije Šukin Jao rekao je gradskim vlastima da je „Prestiž bioteh“ preuzeo imovinu propale kompanije „Univerzal mediteh“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:01