Ilustracija / - UNSPLASH, ALBERTO RESTIFO
26/02/2024 u 20:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Mongoliji ekstremna zima usmrtila dva miliona životinja

Ekstremni vremenski uslovi, koji se u Mongoliji nazivaju “zud”, u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja

Više od dva miliona životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snijegom, saopštio je vladin službenik.

Ekstremno niske temperature od decembra do marta nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gdje u nekim područjima znaju da padnu i na -50 stepeni Celzijusa. Ali, ova zima je bila oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i veoma obilnim snijegom, saopštile su UN u nedavnom izvještaju.

Gantulga Batsaikhan iz Ministarstva poljoprivrede Mongolije je rekao da je do ponedjeljka od gladi i iscrpljenosti uginulo 2,1 miliona grla stoke. Mongolija je na kraju 2023. imala 64,7 miliona takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju službeni statistički podaci. Ovi ekstremni vremenski uslovi, koji se u Mongoliji nazivaju “zud”, u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja. UN su saopštile da klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet zudova, prenosi N1.

“Snijeg se pretvorio u led”

Mongolija se u protekloj deceniji suočila se sa šest zudova, uključujući i zimu 2022./2023. kada je uginulo 4,4 miliona grla stoke. Ovogodišnji zud je pogoršan i ljetnjom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

Sedamdeset odsto Mongolije se suočava sa “zudom” ili sličnim vremenskim uslovima. U istom periodu prošle godine, taj je broj iznosio 17 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:31