Haiti, razorno nasilje bandi / - Фото: ЕПА
03/10/2023 u 08:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN: Izglasana rezolucija o slanju međunarodnih snaga na Haiti

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je SB u avgusut da je potrebna "snažna upotreba sile" višenacionalnih policijskih snaga i upotreba vojnih sredstava da bi se uspostavio red i zakon na Haitiju i razoružale bande

Savjet bezbjednosti UN odobrilo je međunarodnu bezbjednosnu misiju na Haitiju, godinu dana nakon što je ta karipska država zatražila pomoć u borbi protiv nasilnih bandi koje su preuzele glavni grad Port-o-Prens.

Vijeće od 15 članica takođe je proširilo embargo UN na oružje kako bi uključio sve bande. Embargo se ranije odnosio samo na određene osobe.

Predstavnici Haitija u UN saopštili su da vjeruje da je oružje koje koriste bande uglavnom uvezeno iz SAD.

Rezolucija o slanju međunarodnih snaga na Haiti predložile su SAD i Ekvador, a njom se ovlašćuje multinacionalna bezbjednosna podrška "da preduzmu sve potrebne mjere" odnosno upotrijebu sile u uspostavljanju reda u toj ostrvskoj zemlji.

Kina i Rusija bile su suzdržane pri glasanju dok je preostalih 13 članica glasalo za.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je SB u avugusut da je potrebna "snažna upotreba sile" od višenacionalnih policijskih snaga i upotreba vojnih sredstava kako bi se uspostavio red i zakon na Haitiju i razoružale bande.

Odgovor na zahtjev Haitija za pomoć odgođen je zbog borbe da se pronađe zemlja voljna voditi misiju bezbjednosne pomoći. Kenija je u julu istupila s obećanjem 1.000 policajaca. Bahami su tada angažirali 150 ljudi, dok su Jamajka i Antigva i Barbuda također rekle kako su voljne pomoći.

Guteres je pozvao zemlje, posebno u Americi, "da nastave da grade na ovom novom zamahu". Nakon odobrenja Savjeta u ponedjeljak, nije bilo odmah jasno koliko brzo bi snage mogle biti na terenu.

Iako ne šalju nikakve trupe, Sjedinjene Države su obećale da će osigurati 100 miliona dolara za podršku multinacionalnoj misiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:51