Емисија стакленичких гасова / - фото: Ал Џазира
27/10/2021 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

УН упозорава да ће температура порасти за 2,7 степени

По тренутним обавезама за смањење емисиjе стакленичких гасова, глобално ће температура порасти до краjа вијека за 2,7 степени Целзијусових, наводи се у извjештаjу Уjедињених нација, преноси Хина

На климатском самиту COP26 идуће седмице вође ће расправљати о амбициозниjим обвезама коjе се тичу смањења емисиjе стакленичких гасова.

По тренутним обавезама за смањење емисиjе стакленичких гасова, глобално ће температура порасти до краjа вијека за 2,7 степени Целзијусових, наводи се у извjештаjу Уjедињених нација, преноси Хина.

На климатском самиту COP26 идуће седмице вође ће расправљати о амбициозниjим обвезама коjе се тичу смањења емисиjе стакленичких гасова с циљем ограничења глобалног загриjавања на пораст од 2 степена Целзијуса у односу на прединдустриjско раздобље.

Свjетска метеоролошка организациjа уочи двоседмичног самита у Глазгову, коjи почиње у недjељу, обjавила jе да jе концентрациjа стакленичких гасова досегнула рекордне вриjедности прошле године те да jе свиjет далеко од ограничења глобалног загриjавања.

Годишњи извjештаj Програма Уjедињених нација за околину (УНЕП), коjе мjери jаз између очекиваних емисиjа и емисиjа договорених Паришким споразумом из 2015. наводи да нова обећања предвиђене емисиjе за 2030., за додатних 7,5 посто у односу на претходне обвезе.

Ако се тренд настави до краjа вијека глобално би се температура повећала за 2,7 степени Целзијусових, што jе нешто мање од 3 степена Целзијуса из УНЕП-ове прошлогодишње проjекциjе.

Потребно jе смањење емисиjе стакленичких гасова од 30 посто како би се ограничило загриjавање на 2 степена Целзијуса те смањење од 55 посто како би се загриjавање ограничило на 1,5 степен Целзиjуса.

Земље скупа Г20, одговорне за 80 посто глобалне емисиjе, по тренутним показатељима неће испунити циљеве за 2030. годину.

- Ако не дође до значаjног смањења емисиjа у сљедећем десетљећу, заувиjек ћемо изгубити могућност да досегнемо 1,5 степен - рекао jе главни таjник УН-а Антонио Гутерес новинарима.

- Апсолутно jе нужно да се све земље Г20 приjе или у Глазгову обвежу да су компатибилне са смањењем на 1,5 степен - додао jе.

Наjновиjи подаци УН-а показуjу да су 143 земље, коjе чине око 57 посто глобалних емисиjа, подниjеле нове или ажуриране планове смањења емисиjа приjе самита COP26, што би довело до смањења емисиjа тих земаља од 9 посто до 2030, у односу на 2010.

Али ако се узму заjедно сва обећања 192 земље према Паришком споразуму, очекуjе се повећање глобалних емисиjа од око 16 посто до 2030. у односу на 2010, што би довело до загриjавања од око 2,7 степена Целзијусових.

Кина и Индиjа, заjедно одговорне за око 30 посто глобалних емисиjа, jош се нису обавезале на додатна смањења емисиjе стакленичких гасова.

(Агенције)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 22:41