Глобално загријавање (илустрација)
20/03/2022 u 07:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глобално загријавање: Сјеверни и Јужни пол се топе у исто вријеме

Температура на приобалној бази Тера Нова је била седам степени Целзијуса

На Јужном и Сјеверном полу истовремено се биљеже екстремно високе температуре - дијелови Антарктика су више од 40 степени Целзијуса топлији од просјека, а подручја Арктика више од 30 степени, преноси агенција АП.

Метеоролошке станица на Антарктику у петак су забиљежиле рекордне температуре. На станици Конкордија измјерено је 12,2 степена испод нуле што је 40 степени топлије од просјека, док је на још вишој станици Восток забиљежено 17,7 степени испод нуле, чиме је премашен рекорд за око 15 степени Целзијуса, твитовао је Максимилијано Херера, који прати екстремне временске прилике.

Температура на приобалној бази Тера Нова је била седам степени Целзијуса.

Званичници Националног Центра за праћење снијега и леда, у Болдеру у Колораду, били су изненађени новим подацима зато што су пратили ситуацију на Арктику гдје је било 30 степени топлије од просјека, док су подручја близу Сјеверног пола била близу или на тачки топљења, што је веома неуобичајено за средину марта, каже научник у центру Волт Мејер.

- То су супротне сезоне. Нисмо видјели да се Сјеверни и Јужни пол топе у исто вријеме. То је дефинитивно неуобичајено и прилично невјероватно - каже Мејер за АП.

- Никада нисам видио овако нешто на Антарктику - каже научник на Унверзитету Колорада Тед Скамбос, који је недавно био на ескпедицији на том континенту.

- Није добро када се нешто тако догађа - упозорава метеоролог на Универзитету Висконсина Метју Лазара.

Лазара прати температуре на станици Dome C-ii на источном дијелу Антарктика гдје је измјерено десет степени испод нуле. Уобичајена температура у том подручју је 43 степена испод нуле.

- То су температуре које би требало да видите у јануару, а не марту. У јануару је тамо љето. То је драматично - каже Лазара.

Лазара и Мејер кажу да је ситуација на Антарктику вјероватно резултат ријетког временског феномена, а не знак климатских промјена. Упозоравају међутим да ако се догоди поново или често, да би онда би можда требало бринути, и да би то могло да буде дио глобалног загријавања.

Цијели Антарктик је у петак био 4,8 степена топлији од просјечне температуре забиљежене између 1979. и 2000. године, показују подаци Универзитета Мејн, засновани на временским моделима америчке Националне управе за океане и атмосферу.

Велика атмосферска струја

Више температуре, уз већ повећани просјек, су неуобичајене. То је као да су цијеле САД четири степена топлије од уобичајеног, објашњава Мејер.

Истовремено, цијели Арктик је у петак био 3,3 степена топлији од просјека измереног од 1979. до 2000. У поређењу са тим, свијет је укупно био само 0,6 степени изнад просјека.

Загријавање Антарктика је још чудније када се узме у обзир чињеница да температуре на том континенту - осим полуострва гдје се лед брзо топи - нису много расле, нарочито у поређењу са остатком свијета, каже Мејер.

Објашњава да је "велика атмосферска струја" вјероватно донијела топао и влажан ваздух јужно са Пацифика.

А на Арктику, који се загријава два до три пута брже од остатка свијета и сматра се рањивим на климатске промјене, топао атлантски ваздух долази сјеверно са обале Гренланда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:01