Generalna skupština Ujedinjene nacije / - SHUTTERSTOCK
20/02/2024 u 22:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN upozorava na izraelsko nasilje nad Palestinkama

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak navodi se kako su izraelske snage navodno silovale, mučile i nehumano postupale prema palestinskim ženama

Eksperti Ujedinjenih nacija su izrazili duboku zabrinutost zbog vjerodostojnih navoda o najgorim kršenjima ljudskih prava kojima su palestinske žene i djevojke i dalje izložene u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak navodi se kako su izraelske snage navodno silovale, mučile i nehumano postupale prema palestinskim ženama.

Palestinske žene i djevojke su navodno proizvoljno ubijane u Gazi, često zajedno sa članovima porodice i vlastitom djecom, navodi se u izvještaju.

- Šokirani smo navodima o namjernom gađanju i vansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neki od njih su navodno nosili bijele tkanine kada su ih izraelska vojska ili srodne snage ubili - naveli su eksperti.

Izrazili su i ozbiljnu zabrinutost zbog proizvoljnog pritvaranja stotina palestinskih žena i djevojaka, uključujući borce za ljudska prava, novinare i humanitarne radnike, u Gazi i na Zapadnoj obali, nakon 7. oktobra. Mnogi su navodno bili podvrgnuti nečovječnom i ponižavajućem postupanju, uskraćivani su im menstrualni ulošci, hrana i lijekovi i teško su premlaćivani.

U najmanje jednom slučaju, palestinske žene zatočene u Gazi navodno su držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane.

- Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru takođe bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja odjeće i pretresa koje su vršili muški oficiri izraelske vojske. Najmanje dvije palestinske zatočenice su navodno silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem - navodi se u UN-ovom izvještaju.

Takođe su istakli da je izraelska vojska navodno snimila fotografije zatvorenica u ponižavajućim uslovima i postavila ih na internet.

Eksperti UN-a su izrazili zabrinutost da je nepoznat broj palestinskih žena i djece, uključujući djevojčice, navodno nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi.

- Postoje uznemirujući izvještaji o najmanje jednoj ženskoj bebi koju je izraelska vojska prisilno prebacila u Izrael, kao i o razdvojenoj djeci od roditelja, čije je boravište još uvijek nepoznato - naveli su.

Eksperti su podsjetili vladu Izraela na obavezu podržavanja prava na život, sigurnost, zdravlje i dostojanstvo palestinskih žena i djevojaka i da su dužni osigurati da niko ne bude izložen nasilju, mučenju, zlostavljanju ili ponižavajućem postupanju, uključujući seksualno nasilje.

Pozvali su na nezavisnu, nepristrasnu, brzu, temeljitu i efikasnu istragu o optužbama i na Izrael da sarađuje u takvim istragama.

Ekspertski tim koji je sačinio navedeni izvještaj čine: Reem Alsalem, specijalna izvjestiteljica o nasilju nad ženama i djevojčicama, njegovim uzrocima i posljedicama; Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijama okupiranim od 1967.; Dorothy Estrada Tanck (predsjedavajuća), Claudia Flores, Ivana Krstić, Haina Lu i Laura Nyirinkindi, te Radna grupa za borbu protiv diskriminacije žena i djevojčica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:07