UNHCR / Logo UNHCR
05/06/2024 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UNHCR pozvao SAD da promijeni odluku o ograničenju za tražioce azila

Agencija Ujedinjenih nacija za migracije (UNHCR) izrazila je danas zabrinutost zbog planova administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena da uvede nova ograničenja za tražioce azila u SAD i podsetila da je pravo na azil osnovno pravo.

Predsjednik SAD Džozef Bajden saopštio je danas da će odmah uvesti značajna ograničenja za migrante koji traže azil na granici između SAD i Meksika, dok Bijela kuća pokušava da neutrališe imigraciju kao političko pitanje uoči novembarskih izbora.

Taj novi zakon zabranio bi migrantima da dobiju azil kada zvaničnici smatraju da je južna granica sa Meksikom „preplavljena“. On dolazi nakon propasti dvostranačkog sporazuma o bezbjednosti granica u Kongresu prije nekoliko mjeseci koji je većina republikanskih poslanika odbacila po nalogu bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Bajden privremeno zatvara granicu za ilegalne imigrante iz Meksika

Bajdenova naredba će stupiti na snagu kada broj graničnih prelazaka dostigne 2.500 dnevno, rekli su visoki zvaničnici administracije. To znači da bi nalog trebalo odmah da stupi na snagu, jer su dnevni prosjeci već sada veći. UNHCR je pozvala SAD da „preispitaju ograničenja koja potkopavaju osnovno pravo na traženje azila“.

Prosječna dnevna hapšenja zbog ilegalnih prelazaka iz Meksika poslednji put su bila ispod 2.500 u januaru 2021. godine, u mjesecu kada je Bajden preuzeo dužnost. Poslednji put granični susreti su pali na 1.500 dnevno u julu 2020. godine, na vrhuncu pandemije kovida 19.

UNHCR je pozvala SAD da „preispitaju ograničenja koja potkopavaju osnovno pravo na traženje azila“.

Populističke stranke krajnje desnice od Evrope do SAD koriste to pitanje i antimigrantskom retorikom pokušavaju da dobiju glasove na izborima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 08:56