Руси на Арктику / - Министарство одбране Русије
22/05/2022 u 23:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упозорење из Русије: Арктик би се могао претворити у ратиште

Министарство вањских послова Руске Федерације саопштило је како би се због одлуке Финске и Шведске да приступе НАТО-у подручје Арктика могло претворити у међународно ратиште.

Руски дипломата Николај Корчунов изјавио је како су Шведска и Финска раније биле одговорне за сигурност на Арктику, али је нагласио како њихов улазак у НАТО уопште неће допринијети миру и сигурности у арктичком региону.

"Видимо како се међународна војна активност повећава на подручју Арктика. Долази до тзв. интернационализације војних активности. Ово је, наравно, врло узнемирујући тренд који трансформише Арктик у међународно поприште војних операција. То не може да нас не брине", рекао је Корчунов.

Између осталог, нагласио је како је миру и стабилности у арктичкој регији управо доприносила и чињеница да су Шведска и Финска неутралне државе.

"Традиционална политика Финске и Шведске, политика несврставања у војне савезе, дуго је стварала чврст темељ за одржавање мира и стабилности у овом дијелу свијета. Потенцијално, сада је мало вјероватно да ће приступање ових земаља у НАТО допринијети овом циљу", закључио је руски дипломата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:33