/ - FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM.COM/MIDDLEEASTMATTERS
09/02/2022 u 15:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УЗНЕМИРУЈУЋЕ(ФОТО): Убио дјевојку "из части", па са њеном главом парадирао градом

Убиство Моне Хејдари, пријављено је 5. фебруара, и то је најновији случај „убиства из части“ у којем углавном жене убијају њихови мушки рођаци

Сајад Хејдари одрубио је главу својој 17-годишњој партнерки Мони Хејдари, а потом парадирао градом са њеном главом у рукама шетајући провницијом Хузестан у Ирану, не скидајући осмех са лица, пренос Nova S.

Убиство Моне Хејдари, пријављено је 5. фебруара, и то је најновији случај „убиства из части“ у којем углавном жене убијају њихови мушки рођаци због тога што су обешчастила своју бјекством, прељубом, сексуалном активношћу, разводом или било каквим “кварењем” угледа породице.

Убиство шокирало нацију и обновило дебату о широко распрострањеном насиљу над женама.

Мона Хејдари је наводно побјегла у Турску и мјесецима прије убиства живјила са Сиријцем ког је упознала преко интернета. Са Хеидаријем је имала трогодишњег сина.

image
- FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM.COM/MIDDLEEASTMATTERS

Убијена је свега неколико дана након повратка у Иран, а претходно ју је, наводно, породица уверавала да јој нико неће нашкодити.

Према незваничним информацијама пресудили су јој супруг и његов брат. Они су ухапшени и налазе се у притвору, преноси Ал Джазира.

Иначе, Хејдари никада није жељела да се уда за свог првог супруга, а њиховог сина родила је само 14 година.

Потпредсједница службе задужене за женска и породична питања у Ирану Анисех Казали написала је на Твитеру након убиства Моне Хејдари да је парламент ставио хитну ревизију закон о правима и заштити женама и да ће из њега бити уклоњени сви недостаци.

Казала је рекла како ће убица добити најстрожу казну, не износећи више детаља.

Хади Геми, извршни директор Центра за људска права који има седишта у Њујорку у Ирану, рекао је да су иранске власти одговорне за смрт Хејдари у истој мјери као убице.

-Обезглављена девојка би данас била жива да је иранска влада донијела законе против окрутне праксе дјечјих бракова и заштите од насиља у породици- написао је Геми на Твитеру.

Монструозно убиство Хејдари није усамљен случај. Не постоје поуздани статистички подаци о убиствима из части у Ирану. Вјерује се да многи случајеви остају непријављени и да се заташкавају.

Друштвени активиста Атефех Барави рекао је прошлог мјесеца да је у протекле двије године 60 жена у провинцији Хузестан убијено из части, а да се нико од починилаца није суочио са казнама, а породице жртава нису чак ни поднијеле тужбе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:07