EU zastava / - FOTO: UNSPLASH
29/05/2024 u 17:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Venecuela povukla poziv misiji EU da posmatra predsjedničke izbore

Državna izborna komisija u Venecueli je povukla poziv misiji Evropske unije da posmatra predstojeće predsjedničke izbore u toj zemlji 28. jula, na kojima predsjednik Nikolas Maduro traži reizbor.

Šef izborne komisije Elvis Amoroso kao razlog za povlačenje poziva naveo je ekonomske sankcije koje je uvela EU, koja je uspostavila sankcije protiv više od 50 Venecuelanaca optuženih za akte represije ili napore da se podriva demokratija, ali ne i protiv vlade u celini, prenosi N1.rs.

Saopštenje je uslijedilo dvije nedelje nakon što je EU privremeno ukinula sankcije četvorici zvaničnika povezanih sa izbornim tijelom, uključujući Amorosa, kao priznanje za korake preduzete uoči izbora 28. jula. Ali, Vlada Venecuele i Amoroso su oštro odbacili ublažavanje sankcija, koji su tvrdili da je ono selektivno i nedovoljno.

U saopštenju EU poziva se državna izborna komisija da preispita svoju odluku. Izborno tijelo Venecuele ranije ove godine odredilo je predsjedničke izbore za 28. jul i uputilo pozive raznim organizacijama da posmatraju izbore.

Prema sporazumu potpisanom na karipskom ostrvu Barbados, obje strane su obećale da će raditi na poboljšanju uslova za slobodne i poštene izbore

Izborne probleme koje je navela misija, uključujući kašnjenja u otvaranju i zatvaranju biračkih centara, nesrazmjerno povoljno izvještavanje o vladajućoj stranci na državnoj televiziji i korišćenje besplatne hrane i drugih dobara kao političkog oruđa.

Marija Korina Mačado, bivša poslanica, pobjedila je na opozicionim predizborima u oktobru sa više od 90 odsto podrške. Ali najviši sud zemlje u januaru je donio odluku kojom se blokira njena kandidatura. Mačadova sada podržava bivšeg diplomatu Edmunda Gonzalesa Urutiju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 21:11