Nikolas Maduro / - N1
26/08/2024 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Venecuelanski izborni zvaničnik osudio nedostatak transparentnosti na izborima

Visoki izborni zvaničnik komisije Venecuele za izbore je osudio "veliki nedostatak transparentnosti" na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima na kojima je Nikolas Maduro proglašen za pobjednika, a opozicija tvdi da joj je ukradena pobjeda.

Huan Karlos Delpino, jedan od pet članova Nacionalnog izbornog veća (CNE), objavio je na društvenim mrežama pismo u kojem navodi nekoliko nepravilnosti prije i na dan izbora 28. jula.

On je rekao da birački centri sporo prijavljuju rezultate s automatizovanih glasačkih mašina i da su otjerani neki od opozicionih volontera koji su nadgledali prebrojavanje glasova, čime je prekršeno pravilo o transparentnosti tog postupka i o izvještavanju CNE o rezultatu.

Delpino je rekao da je obavješten da je kašnjenje od više sati uzrokovano navodnim hakovanjem CNE platforme i da je prikupljeno samo 58 odsto rezultata.

On je rekao da je u znak protesta odlučio da u izbornoj komisiji ne učestvuje u praćenju prebrojavanja glasova iz centra podataka CNE i da ne prisustvuje ponoćnoj konferenciji za novinare kada je predsjednik CNE Elvis Amoroso, lojalista vladajuće stranke, proglasio Madura za zvaničnog pobednika.

- Duboko žalim što rezultati ne služe narodu Venecuele, što ne pomažu u rješavanju naših razlika ili promovišu nacionalno jedinstvo, već podstiču sumnje kod većine Venecuelanaca i međunarodne zajednice - napisao je Delpino.

U intervjuu za Njujork tajms objavljenom danas je rekao da se krije od vlasti.

Maduro i dalje tvrdi da je reizabran za predsjednika i to sa više od milion glasova prednosti. Njegova vlada je prkosila pozivima SAD, Evropske unije, pa čak i ljevičarskih saveznika iz Brazila, Kolumbije i Meksika da objavi zapise o glasanju koji bi podržali tu njegovu tvrdnju.

Maduro neće da pregovara sa liderkom opozicije i poručuje: „Ona treba da odgovara za zločine“

Opozicija je na internetu objavila, kako tvrdi, rezultate sa 80 odsto biračkih mašina koji pokazuju da je njen kandidat Edmundo Gonzalez pobijedio s duplo više glasova nego što je dobio Maduro.

Prošle nedelje je Vrhovni sud Venecuele;potvrdio rezultat glasanja i rekao da su glasovi koje je opozicija objavila na internetu falsifikovani. Vlasti su pozvale opozicionara Gonzalesa da svjedoči u krivičnoj istrazi o navodnim pokušajima širenja panike osporavanjem rezultata.

Bivši diplomata Gonzales i njegov glavni pobornik, liderka opozicije Marija Korina Mačado, kriju se od izbora kada je uhapšeno više od 2.000 ljudi i širom zemlje su razbiijene demonstracije;protiv izbornog rezultata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:47