/ - FOTO: PRINTSCREEN
06/12/2023 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Grad na vodi: Ovo je najveće plovilo na svijetu

Riječ je o takozvanom plutajućem gradu dugom 1.370 metara i visokom 106 metara koji bi trajno krstario svjetskim okeanima

Nakon deset godina planiranja i ulaganja, američka kompanija Freedom Cruise Line International sledeće godine trebalo bi da počne da se gradi Freedom Ship koji bi da obuhvati stanove, škole, bolnice, umjetničke galerije, prodavnice, parkove, akvarijume i slično.

Na vrhu ove građevine nalaziće se aerodrom s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prevoz putnika ili dopremu potrebnih namirnica.

Riječ je o takozvanom plutajućem gradu dugom 1.370 metara i visokom 106 metara koji bi trajno krstario svjetskim okeanima – nikad se ne zadržavajući na jednom mjestu dovoljno dugo kako ne bi dosadio onima koji se na njemu nalaze.

„Brod slobode biće najveće plovilo ikada izgrađeno“, rekao je Rodžer M. Guč, direktor i potpredsjednik kompanije Freedom Cruise Line International sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Floridi.

Pet puta bi trebalo da bude veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svijetu klase USS Gerald R. Ford. Na slikama koje su generisane uz pomoć računarskog programa ovaj brod slobode izgleda poput nekakvog plutajućeg parkinga na 25 spratova.

Želja kompanije koja stoji iza ovoga projekta je da Freedom Ship ima 40.000 stalnih stanovnika, 30.000 dnevnih posjetilaca, 10.000 povremenih gostiju i 20.000 članova posade i zaposlenih institucija na brodu, piše Punkufer, a prenosi N1.

Projekat Freedom Ship prvi put je predložen još devedesetih godina prošlog vijeka. On održava viziju mobilne okeanske kolonije koja nije podložna zakonima bilo koje države, a u kojoj bi ljudi mogli da žive, rade ili uživaju u svojoj penziji bez ikakvih ograničenja.

S realizacijom ovog projekta čeka se toliko godina zbog manjka potrebnih sredstava za njenu gradnju. Pretpostavlja se da će Freedom Ship koštati oko 10 milijardi eura, dok bi za smještaj na njemu trebalo da izdvojite od 175.000 eura do 10 miliona eura – zavisno od odabrane smještajne jedinice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:15