Misteriozno se nasukao ogroman kit / screenshot YouTube
31/01/2023 u 09:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Na obali Njujorka misteriozno se nasukao ogroman kit

Radi se o mužjaku grbavog kita. Ovo je prvi takav slučaj na ovom području u zadnjih pet godina. Ovo je najveći kit koji se nasukao na ovim obalama u više od jedne decenije, rekao je Don Klavim iz uprave grada Hempsteda

Od decembra se na istočnoj obali SAD-a misteriozno nasukalo 15 kitova, s tim da se nedavno na obalama američke savezne države Njujork nasukao grbavi kit od 7,6 metara. Naučnici još uvijek ne znaju šta je uzrok tome.

„Radi se o mužjaku grbavog kita. Ovo je prvi takav slučaj na ovom području u zadnjih pet godina. Ovo je najveći kit koji se nasukao na ovim obalama u više od jedne decenije“, rekao je Don Klavim iz uprave grada Hempsteda, a prenosi BBC.

Stručnjaci navode kako za sada ne vide razlog za ovakve incidente, a lokalni aktivisti i naučnici pokušavaju da odgonetnu uzrok problema.

Neki za nasukavanje kitova krive postavljanje vjetroelektrana duž obale, no lokalne vlasti navode kako za tako nešto nema dokaza, prenosi Index.hr.

„Za sada ne vidimo šta bi moglo škoditi kitovima“, rekla je Sindi Zif, direktorka organizacije „Akcija za čiste okeane“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:19